L’Argentina passa comptes amb el franquisme en vista de la passivitat espanyola

  • La jutgessa Servini ja ha dictat la crida i cerca de quatre torturadors del règim

VilaWeb
Redacció
15.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC demana a la justícia argentina que tracti l’assassinat de Lluís Companys i de la resta de càrrecs electes d’ERC com a crims contra la humanitat perpetrats per un règim feixista. La jutgessa argentina Maria Servini, a qui s’adreça l’escrit de la querella, ja ha assumit la investigació dels crims del franquisme en uns quants casos de víctimes que han presentat denúncia en vista de la passivitat de la justícia espanyola. I ja s’ha dictat la crida i cerca de quatre individus.

Arran d’aquest procés, ja hi ha hagut una decisió històrica, inèdita. El mes passat, la magistrada va sol·licitar a través de la Interpol l’extradició d’ex-alts càrrecs de la policia i la guàrdia civil espanyoles acusats de delictes de tortura.

La resolució és una crida i cerca internacional, amb finalitats d’extradició, per a l’ex-guàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, l’ex-escorta de Francisco Franco i de la Casa Reial Celso Galván Abascal, l’ex-comissari José Ignacio Giralte González i l’ex-inspector José Antonio González Pacheco, àlies ‘Billy el Niño’.

Aquesta resolució ha estat comunicada a les associacions que van interposar una querella a Buenos Aires el 2010, una vegada tancada la causa a l’Audiència espanyola.

La llei processal argentina preveu que si una persona presenta indicis de criminalitat sigui cridada perquè presti declaració indagatòria. L’efecte és una ordre internacional de detenció si l’acusat és fora del país.

Segons fonts del Ministeri de Justícia espanyol consultades per Eldiario.es, ara el consell de ministres haurà d’estudiar l’extradició dels quatre torturadors si prèviament són detinguts arran de l’ordre de la Interpol.

La jutgessa té previst de rebre el 20 de novembre, aniversari de la mort de Franco, un grup de víctimes de la dictadura i funcionaris espanyols perquè prestin testimoniatge en la causa oberta. S’hi esperen també parlamentaris del BNG, IU, Amaiur i potser del PSOE.

Els dos encausats següents?

José Utrera Molina, ex-ministre franquista i sogre del ministre Alberto Ruiz Gallardón, i Rodolfo Martín Villa, també ministre franquista, podrien ser els dos següents encausats per part de la jutgessa Servini en la querella presentada per víctimes del franquisme. L’un, per haver signat l’execució de Puig Antich, i l’altre, per l’assassinat de cinc obrers a Vitòria el 1976.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any