Montoro castiga Catalunya en infrastructures i diu que ‘ara no toca’ parlar-ne

  • Retallada també al País Valencià, amb un 8,1% menys d'inversió, i a les Illes Balears, amb un 5,7% menys

VilaWeb
ACN
30.09.2013 - 14:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya és una de les comunitats autònomes on la inversió en infrastructures ha caigut més, d’acord amb el projecte de pressupost de l’estat que ha presentat avui el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro. La caiguda d’inversió ha estat a Catalunya del 25%; al País Valencià, del 8,1% i a les Illes Balears, del 5,7%. Montoro li ha restat importància i ha dit que ‘ara no toca’ parlar d’aquest tipus de partides, sinó que cal centrar el discurs en termes de creixement i creació d’ocupació. Segons Montoro, Catalunya ‘rebrà inversió per als seus projectes prioritaris’.

Preguntat per aquesta caiguda de les inversions, el ministre ha demanat que se centri el debat polític en termes de creixement i creació d’ocupació ‘i no un debat sobre inversions territorialitzades, que per molt clàssic que sigui, realment no toca perquè no és el moment’. I diu: ‘Costa sortir dels guions clàssic però el moment econòmic és nou en temes d’ajustament i capacitat de recuperació’.

I encara Montoro ha recordat que Catalunya ja rep el ‘suport financer’ del govern espanyol ‘per garantir la prestació dels serveis públics’. ‘Utilitza el FLA, treballant amb nosaltres, per atendre els seus pagaments més immediats i per tant estem tots desitjant que Catalunya no necessiti recórrer a aquests procediments extroardinaris’, ha sentenciat.

Per tant, segons Montoro, ‘Catalunya rep el tractament que li correspon, que fonamentalment és a través del FLA i altres mecanismes com l’aplicació de recursos del MEDE per al sanejament bancari’

La retallada al País Valencià

El País Valencià rebrà una inversió de 605,8 milions d’euros provinents del pressupost de l’estat. Amb aquestes xifres, la inversió estatal representa una caiguda del 8,1% en relació amb 2013. Les partides que més inversió reben són les del ministeri de Foment i el d’Agricultura, que sumen 570,4 milions. D’altra banda, el País Valencià obtindrà 53,8 milions provinents del Fons de Compensió Interterritorial, un 26% menys que l’any 2013, un 12,7% del total.

L’oposició ha valorat de manera negativa aquestes primeres informacions sobre els pressupostos generals. Així, el vicesecretari i portaveu del PSPV-PSOE, Francesc Romeu, ha que “Rajoy a Espanya i Fabra a la Comunitat Valenciana semblen obsessionats per faltar-li al respecte a la ciutadania”. Romeu ha qualificat “d’estafa” aquests pressupostos i ha remarcat que els socialistes no toleraran “que Rajoy, davant la inoperància de Fabra, torni a deixar a la Comunitat en els últims nivells d’inversió”.

En una línia semblant, el diputat d’Esquerra Unida del País Valencià al Congrés, Ricardo Sixto, ha dit que “novament el govern de Mariano Rajoy retalla al País Valencià per sobre d’altres comunitats”.

“Si ja l’any passat el pressupost marcava una inversió al País Valencià molt per sota de la mitjana de la resta de l’Estat, una altra vegada el 2014 el Govern retallarà per sobre de la mitjana en inversions al País Valencià, cosa que ens sembla absolutament injustificable”, ha destacat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any