El país recorda Estellés per quart any consecutiu

  • Avui fa vuitanta-nou anys que va néixer el poeta de Burjassot · Aquests dies desenes de poblacions fan el sopar en honor seu

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa vuitanta-nou anys que va néixer el poeta Vicent A. Estellés i, com ja fa quatre anys que passa, aquests dies molts pobles i ciutats s’apunten a la celebració de la Festa Estellés per homenatjar-lo. Alguns ja han celebrat la IV Festa Estellés, com ara Vilafranca, Benifairó i Antanella; alguns altres ho faran durant el mes de setembre o octubre.

A la majoria de pobles s’organitza un sopar popular i un recital de poemes d’Estellés. Ara bé, la imaginació dels impulsors fa que les propostes siguin variades: des de l’espectacle poètic que es va fer a Vilafranca fins a la lectura multilingüe que es farà a Ca Revolta, a València. 

El promotor de la festa Estellés, l’escriptor Josep Lozano, proposa que enguany es llegeixin també poemes de més autors en llengua catalana. Lozano creu que, malgrat que és un moment difícil, ‘si volem dignificar i cohesionar la nostra llengua i cultura aquest és un dels camins’.

Lozano va impulsar la Festa Estellésa imitació del Burns Supper escocès (una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns, 1759-1796).La Festa Estellés copia també el ritual del Burns Supper en tres detalls bàsics: cuinar un plat típic valencià regat amb beguda de la terra; llegir un poema representatiu d’Estellés; i cantar poemes i cançons d’uns altres autors.

L’any passat, la festa va tenir una setantena de rèpliques arreu del territori i en alguns pobles i ciutats va haver-hi fins i tot doblet, com ara a València i a Catarroja.

Consulteu ací les festes Estellés que s’han anunciat fins ara: 

Avui:

–A Alaquàs, a partir de les 19.30

Les que es faran:


– Demà, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, a les 20.30.

– El 7 de setembre, a Beniatjar, a les 21.00, al bar Benicadell.

–El 13 de setembre, a partir de les 21.30, a les ruïnes del convent d’Alcúdia. Hi actuarà la coral Nova Creació, Bolero de l’Alcúdia i el cantautor Pau Alabajos.

–El 14 de setembre, a partir de les 18.00, a Burjassot, la vila on va néixer el poeta.

– El 14 de setembre, a les 21.30, a l’ermita del Remei d’Alcanar.

–El 18 de setembre a les20.00 aCa Revolta (València): lectura multilingüe tant llegint els poemes en la versió original com en alguna de les traduccions.

– El 21 de setembre, a les 21.30, a la plaça Major de Benigànim.

–El 27 de setembre a l’IES Salvador Gadea d’Aldaia.

Les que ja s’han fet:

–El 23 d’agost a Benifairó.

–El 30 d’agost a Antella; hi va actuar el cantautor Pau Alabajos.

–El 31 d’agost a Sant Joan d’Alacant. 

–L’1 de setembre a Vilafranca, hi va haver un espectacle a càrrec dela Rabera Eclèctica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any