L’ONU no investigarà el suposat atac químic a Síria

  • L'oposició acusa el règim de Baixar al-Assad d'haver causat més d'un miler de morts amb gas nerviós · L'exèrcit torna a bombardar avui la zona

VilaWeb
Redacció
22.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de seguretat de les Nacions Unides es va reunir ahir d’urgència després que membres de l’oposició siriana haguessin acusat el règim de Baixar al-Assad d’haver atacat amb gas nerviós alguns indrets pròxims a Damasc, la capital del país. Segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans, l’atac va fer cent morts. Fonts locals, en canvi, parlaven de molts més centenars de morts i el principal grup de l’oposició elevava la xifra de víctimes fins a un miler. Tot i això, avui les tropes d’al-Assad han tornat a atacar els mateixos suburbis controlats per l’oposició de la capital, amb coets i morters.

La Comissió General de la Revolució Siriana ha informat que les tropes d’al-Assad han bombardat els suburbis de Muadamiya, Goutha i al-Qabun. De moment no se’n sap el nombre de víctimes. Els opositors dels Comitès de Coordinació Local, per la seva banda, han denunciat forts bombardaments amb artilleria pesant en més barris residencials als afores de la capital.

Sense resolució ni investigació de l’ONU

Els membres del consell de seguretat van ésser incapaços de posar-se d’acord per a demanar formalment que es porti a terme una investigació de l’atac, en una nova mostra de la divisió que en aquest òrgan de l’ONU hi ha sobre el conflicte sirià. I és que ahir Rússia i la Xina es van negar a secundar una acció de més contundència contra el règim d’al-Assad i no es va poder pactar, doncs, cap resolució.

Justament aquests dies una missió d’experts de l’ONU investiga sobre el terreny si s’ha fet ús d’armament químic i els opositors demanaven que visitessin les zones afectades pel bombardeig d’ahir a la matinada. Però teòricament la missió només pot visitar les zones a les quals el règim permeti l’accés.

En cas que es confirmi l’atac químic, probablement amb gas sarin, que ha tingut lloc als barris de l’est Zamalka, Arbeen i Ein Tarma, seria el pitjor des que va començar la guerra ara fa dos anys.

Les autoritats sirianes i els rebels s’han acusat mútuament d’utilitzar agents químics en el decurs d’aquesta guerra civil, que en dos anys ha fet uns 100.000 morts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any