Marta Rovira: ‘Passat el 2013, no caldrà esperar ni un segon més’

  • Els polítics catalans reaccionen a l'èxit del concert · Herrera diu que calen 'solucions polítiques' · Rull veu en l'acte 'una mostra d'esperança'

VilaWeb
ACN
30.06.2013 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els polítics catalans han reaccionat davant l’èxit del concert del Camp Nou. Marta Rovira (ERC) ha estat la primera en parlar per a dir que la consulta cal fer-la el 2014, responent al que s’hi va viure. Joan Herrera (ICV) ha dit que l’acte demostra que calen solucions polítiques i ha remarcat que per al seu partit el dret a decidir també ha de ser sobre el model econòmic. Per la seva banda el secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, ha considerat que el concert és “una mostra d’esperança i llibertat del poble de Catalunya”.

Marta Rovira: ‘quan a desembre de 2013 ho tinguem tot preparat, no caldrà esperar ni un segon més’

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, s’ha mostrat satisfeta i “emocionada” en valorar el Concert per la Llibertat celebrat al Camp Nou aquest dissabte a la nit. En una entrevista al canal 3/24, la republicana ha instat al govern espanyol a atendre i assumir el missatge que assegura que van donar les prop de 90.000 persones que s’hi van aplegar. En aquest sentit, ha demanat que prengui nota de l’acte i que “entengui” que els catalans “volen exercir la democràcia” i estan “cohesionats”. Rovira, a més, ha interpretat el “clam” del Camp Nou com una invitació a “posar data a la consulta el més aviat possible” i sempre dins l’any 2014.

Per la secretària general d’ERC, un dels principals destinataris de les consignes que es van llençar dissabte a la nit des del Camp Nou va ser el govern espanyol. És per això que ha remarcat que l’executiu de Mariano Rajoy prengui nota del concert i del que allà s’hi reclamava. I és que segons la republicana, el de dissabte és “un d’aquells gestos tan públics i notoris” que el govern espanyol hauria d’aprofitar per comprendre millor les peticions de Catalunya. “Hauria de mirar entendre que va ser un gran clam i una gran unitat social a favor de l’exercici democràtic del nostre país, i hauria de mirar d’estudiar com exercim aquesta democràcia”, ha sentenciat.

En aquest sentit, Marta Rovira ha reconegut que “majoritàriament” els assistents al concert eren catalans que volien un estat propi, però ha volgut fer notar que Rajoy i el seu executiu haurien de saber que “en primer terme, abans que independentistes, som demòcrates”.

De tot l’acte, la republicana assegura que els polítics catalans han d’extreure “el clam inequívoc de la ciutadania” en favor del dret a decidir. És en aquest sentit que Rovira ha assegurat que la “petició explícita” d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya és la “demanda que han de rebre els principals partits”. “La gent demana una consulta, tan aviat com sigui possible, per decidir quin país hem de tenir”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha optat per no retocar el calendari previst i amb els passos “necessaris perquè tot això surti bé”. “El 2013 ens estem preparant per fer la consulta amb tot el rigor jurídic i polític, fins tenir-ho tot a punt per fer la consulta. I quan a desembre de 2013 ho tinguem tot preparat, no caldrà esperar ni un segon més, i caldrà posar data pel 2014”, ha afirmat.

D’altra banda, Rovira ha tornat a insistir que, en cas que totes les vies a explorar per fer la consulta fracassin, convocar unes eleccions plebiscitàries “és una possibilitat”, tot i que no ha concretat si els partits favorables al dret a decidir haurien de concórrer en una llista única o no.

Per últim, Marta Rovira ha estat preguntada per la posició d’ERC com a soci de CiU i del Govern davant l’ERO que s’ha presentat als mitjans de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio. En aquest sentit, la republicana s’ha mostrat comprensiva amb la necessitat de fer ajustaments pressupostaris als mitjans públics. “En un moment de tanta dificultat econòmica i si tothom fa sacrificis, també se li han de demanar als mitjans públics”, ha dit, tot matisant que a TV3 i Catalunya Ràdio “en els darrers anys ja s’ha fet un esforç per sobre de la mitjana de serveis públics”. “Demanar un esforç addicional pot posar en greu perill el model, essencial per una societat democràtica, i el servei públic que s’està prestant”, ha sentenciat, tot apuntant que per això ERC “no està d’acord en com es planteja” la reducció pressupostària als mitjans de la CCMA.

Joan Herrera: ‘calen solucions polítiques i no un mur infranquejable que no doni cap tipus de sortida’

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha considerat que davant la “reclamació política” que es va produir aquest dissabte durant el Concert per la Llibertat hi hagi “solucions polítiques i no un mur infranquejable que no doni cap tipus de sortida’. Herrera ha considerat que es viu un “moment històric” perquè “la majoria” de la societat catalana demana el dret a decidir per dir quina és la solució a les relacions “molt degradades” amb l’Estat i també “què fer amb el deute”. L’ecosocialista ha considerat que el concert va ser un èxit de participació i organització que va donar com a resultat una “mobilització massiva, cultural i cívica que demana democràcia”.

En declaracions als mitjans de comunicació, Herrera ha felicitat els organitzadors del concert per “l’èxit de participació i organització”. Ha assegurat que durant el mateix es va poder veure que el catalanisme “demana de forma transversal el dret a decidir” i ha afegit que això suposa un “canvi històric” perquè ara “la majoria” de la societat catalana demana aquest dret a decidir. Per a ICV, aquest dret “ha de ser transversal” no només per decidir les relacions amb l’Estat sinó també amb el món econòmic. “Entenem que s’ha produït una mobilització massiva, cultural, ciutadana i cívica que demana democràcia”, ha declarat.

Per això, ha esperat que hi hagi “respostes polítiques” més encara quan es viu una crisi “sense precedents” i quan les relacions amb l’Estat estan “molt degradades”. “Això és resol mitjançant la democràcia, mitjançant el dret a decidir”, ha dit.

Ha lamentat que tot i la mobilització el govern espanyol “no entén absolutament res” i només pensa en buscar “un xoc de trens”. Per això, ha defensat que ICV està buscant altres actors a l’Estat espanyol que estiguin a favor del dret a decidir de Catalunya, com ha assegurat que ho està Izquierda Unida. Ha considerat que s’ha d’incorporar molt més gent a aquesta petició i que la millor manera de fer-ho és amb “expressions cíviques i ciutadanes” com la de dissabte.

També ha criticat la postura del PP sobre aquest assumpte i ha acusat els populars de ser “un obstacle” per les llibertats nacionals. “El PP històricament no ha estat un actor a favor de la llibertat i lamentablement pel que es refereix a llibertats nacionals és un obstacle i sempre ho ha estat”, ha dit. 

Herrera ha clausurat l’Escola d’Estiu que s’ha celebrat aquest cap de setmana a El Prat de Llobregat i que s’ha centrat en l’àmbit econòmic. En aquest sentit, ha apuntat que es viu una degradació econòmica “sense precedents” i que això no respon només a les relacions Catalunya-Estat espanyol sinó que és una situació generalitzada al sud d’Europa.

Per això, ha apostat per impulsar polítiques “que defensin l’interès general, que redistribueixin” i ha reclamat que fan falta governs “que no es pleguin davant dels mercats”. En aquest sentit, ha lamentat que tant el PP com el PSOE així ho han fet i que l’últim exemple ha estat el “mini pacte” per les polítiques econòmiques a la Unió Europea. 

Per això, Herrera ha apostat per crear “un front contra l’austeritat, contra les polítiques del BCE i a favor de la democràcia” per a les properes eleccions europees del 2014. Un front, que ha assegurat que no ha de repetir el que va ser el tripartit a Catalunya i que ha considerat que també s’hauria d’explorar a nivell municipal.

Josep Rull: ‘és una mostra d’esperança i llibertat’

El secretari d’Organització de Convergència Democràtica de Catalunya, Josep Rull, ha considerat que el concert que dissabte a la nit va omplir el Camp Nou és “una mostra d’esperança i llibertat del poble de Catalunya”. El dirigent nacionalista ha manifestat que “aquest moviment és imparable”, però tot i això, ha recordat que s’ha de continuar treballant perquè “encara hi ha sectors de la societat que es miren de lluny aquest procés, hem de connectar amb tots els entorns”.

Rull ha recordat que Convergència “sempre ha fet tot el possible per entendre’ns” amb l’estat espanyol però ha considerat que “ara l’entesa no és possible, ja no hi ha marge” perquè “Catalunya no és viable com a autonomia dins Espanya, però és perfectament viable com un Estat sobirà a Europa”. En aquest sentit, Rull ha animat a continuar amb aquest procés que “és molt viu, perquè en plena crisi econòmica Catalunya té una onada d’optimisme”. El diputat convergent ha reiterat que “aquest procés ha de passar per un referèndum on el poble de Catalunya pugui decidir”. 

D’altra banda, i davant les crítiques d’algunes forces polítiques, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assegurat que el concert “supera la política i els partits”. “La realitat els passarà per sobre. Ara, un poble dempeus demana llibertat i democràcia”, ha dit en referència a les formacions que no van assistir al concert.

Per la seva banda el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reclamat al president espanyol, Mariano Rajoy, que prengui exemple del primer ministre britànic, David Cameron, alhora d’afrontar el referèndum a Catalunya. Duran ha publicat un apunt al seu bloc aquest diumenge, just després de la celebració del Concert per la Llibertat, on demana a Rajoy que “faci una proposta” que resulti atractiva als catalans i abandoni les polítiques recentralitzadores. El democristià també reclama al president espanyol que, enmig d’aquesta estratègia política, “permeti la consulta”, i ha recordat a Rajoy que al Regne Unit aquesta actitud ha servit a Cameron per “seduir escocesos i atraure’ls a la causa britànica”.

“Si jo fos Rajoy, prendria la iniciativa i faria una proposta atractiva al poble català, un poble que, majoritàriament per sobre de tot, no vol diluir la seva identitat, tal com diu el president Mas i, per tant, afegeixo jo que permeti la consulta com a exercici de democràcia”. Amb aquesta demanda dirigida al president del govern espanyol acaba l’apunt del bloc escrit per Duran i Lleida només unes hores després que el Camp Nou s’omplís amb més de 90.000 persones reclamant el dret a decidir i la independència de Catalunya. 

I és que Duran i Lleida ha insistit en comparar les diferències d’actitud i d’estratègia entre el president espanyol i el primer ministre britànic, que va pactar la data i la pregunta de la consulta amb el govern d’Escòcia i ara es dedica a oferir milloren perquè els escocesos s’hi sentin més còmodes dins el Regne Unit. “És la mateixa actitud que manté Rajoy envers Catalunya. Tot el contrari. Ni Rajoy ha posat cap alternativa sobre la taula envers la consulta que majoritàriament volem fer a Catalunya i menys encara ha vingut al Palau de la Generalitat a parlar-ne. I no tan sols això, sinó que, en lloc de seduir els catalans, els repèl, els decep amb lleis que són autentiques mines contra l’Estatut a partir d’una reinterpretació de la Constitució”, escriu Duran i Lleida. 

És a partir d’aquesta comparació que el líder d’Unió retreu que mentre “Cameron sedueix, Rajoy genera rebuig”. “Cameron atrau escocesos a la causa britànica i Rajoy provoca adeptes de la causa independentista farts de tanta superioritat i maltracte”, assegura Duran, recomanant al president espanyol que canviï la seva actitud envers les aspiracions catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any