El CIE de Barcelona haurà de permetre l’entrada regular d’ONG i advocats

  • Els dos jutges que supervisen el centre recorden que la Llei d'Estrangeria permet el contacte dels interns amb entitats i obliguen a permetre entrevistes amb advocats

VilaWeb
ACN
28.06.2013 - 18:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dos jutges que supervisen el funcionament del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona, a la Zona Franca, han ordenat que el centre permeti l’entrada regular d’ONG i advocats a les instal·lacions per parlar amb els immigrants tancats. Els magistrats Joaquín Aguirre i Josep Maria Pijuan consideren que la Llei d’Estrangeria permet el contacte directe entre ONG i advocats amb els interns i el CIE de Barcelona ho limita ‘massa’. Segons la interlocutòria dels dos jutges, ‘no hi ha cap justificació legal’ per limitar el dret de visita de les ONG.

Per això, les entitats que tinguin la defensa dels immigrants en els seus estatuts, com SOS Racisme i Fundació Migra Studium, podran entrar cada dia de l’any durant sis hores al dia, tres al matí i tres a la tarda. Les entitats podran demanar al director del centre que les visites siguin individuals o en grups de màxim deu internats.

El director del centre només podrà limitar, en casos excepcionals, les visites per raons “d’ordre públic” i sempre després de comunicar-ho als jutges i que aquests ho autoritzin. A més, les ONG també podran instal·lar una bústia on els interns puguin dipositar-hi suggeriments o queixes.

D’altra banda, també ha canviat el règim de visites dels advocats. Fins ara, només podien entrar aquells que tenien una designa expressa, formal i per escrit d’un intern. Però els magistrats consideren que això és una limitació ‘de facto’ del dret de defensa, ja que molts immigrants procedeixen d’altres llocs de l’estat i per tant no coneixen cap lletrat de Barcelona. Per això, els magistrats ordenen que qualsevol advocat que vulgui entrar ho pugui fer sempre que l’intern l’accepti rebre. Per això, la designació serà “tàcita” i “verbal” i les visites seran durant vuit hores al dia, quatre al matí i quatre a la tarda, com a mínim.

Precisament, SOS Racisme ha fet aquest divendres al matí una visita al CIE on volia entrar acompanyat de mitjans de comunicació i diversos diputats i una altra ONG. Però els responsables del centre només han deixat entrar els polítics al·legant que les ONG eren massa persones i que els periodistes ho havien de tramitar a través del gabinet de premsa de la Policia Nacional.

L’entitat ha celebrat la interlocutòria dels jutges i ha reiterat la seva petició de transparència en la gestió diària dels CIE. Per això, han demanat que els periodistes puguin entrar habitualment a la instal·lació per comprovar-ne el funcionament i explicar-ho a la societat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any