Willkommen, Pep!

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa uns mesos, el Bayern de Munic va anunciar que Pep Guardiola, després del seu any sabàtic als EUA, seria el nou entrenador d’aquest club bavarès, un dels millors equips de la Bundesliga. Enmig de les notícies i de les informacions sobre el fitxatge de Guardiola, em van agradar les declaracions del periodista Ottmar Hitzefeld, qui donava la benvinguda a Guardiola d’aquesta manera: ‘Té mig any per a aprendre alemany’! I és que des que es va saber la notícia fins a l’inici de la lliga, Guardiola té mig any per a aprendre alemany! Com és normal!! O és que Guardiola no ha d’aprendre la llengua de l’equip que ha d’entrenar? Fa només uns dies, la informació esportiva ens feia saber que Pep Guardiola estudia quatre hores d’alemany al dia! Algun dels entrenadors dels equips valencians estudia una hora de valencià al dia? I això que la nostra llengua és molt més fàcil d’aprendre que l’alemany!!

La sensibilitat de Guardiola per aprendre la llengua de l’equip que entrenarà, desgraciadament, no existeix al nostre País! Si Guardiola ha de parlar en alemany als seus jugadors, per què els entrenadors del València, del Castelló, del Vila-real, de l’Elx, del Llevant o de l’Hèrcules, no parlen als seus jugadors en la llengua del País? En la llengua “pròpia”, diu l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià!!

Fa uns dies, va ser presentat als aficionats del Barça el jugador Neymar da Silva. Davant 56.000 culers, Neymar va saludar l’afició amb aquestes paraules: ‘Bona tarda a tothom! Estic molt feliç i emocionat de ser jugador del Barça i haver realitzat el meu somni. Moltes gràcies i que Déu us beneeixi’.
 
I és que hi ha jugadors, que encara que siga per màrqueting, o per bons assessors, tenen una certa sensibilitat per l’equip i per la llengua del País que l’acull! I que li paga!! Una cosa que, desgraciadament, no veiem al València, l’Elx o el Vila-real!

Si Ernesto Valverde anara al Bayern de Munich, parlaria en castellà als jugadors alemanys? Per què Julio Velázquez, entrenador del Vila-real, no es dirigeix als seus jugadors en la llengua de la gent de la Plana? Joaquín Caparrós, parla en valencià als jugadors del Llevant? I el valencià Fran Escribà, entrena en valencià als jugadors de l’Elx?

Clar, el problema no està només en els entrenadors, sinó també en els futbolistes! Adil Rami o Tino Costa, del València, han fet algun esforç per parlar la llengua del País? Si anaren al Bayern, no intentarien parlar l’alemany? O Manu Trigueros, del Vila-real, fa algun intent de parlar valencià? Però, i els clubs? faciliten l’aprenentatge de la llengua als futbolistes? O és un tema que no els interessa, ni als clubs, ni als jugadors?

Per altra part, el 24 de desembre passat, el cardenal Rouco deia que ‘los padres tienen derecho a elegir la lengua en la que se eduquen sus hijos’. No sé si el cardenal Rouco acceptarà que els jugadors o els directius de grans empreses originaris de França, del Japó o del Marroc, puguen exigir que a l’escola els seus fills tinguen l’ensenyament en francès, en japonès o en àrab. Si les declaracions del cardenal Rouco s’han de portar a terme, que es preparen les Conselleries d’Educació de tot l’Estat: els pares d’origen xinés, alemany, romanès o marroquí, podran exigir que l’escola dels seus fills siga en xinés, alemany, romanès i àrab! O no és això el que demanava el cardenal Rouco? O és que només es referia als pares que demanen l’ensenyament en castellà, en les comunitats que tenen una llengua pròpia?

La llengua d’un poble és la que prioritàriament s’ha d’ensenyar a les escoles, cosa que és compatible amb aprendre’n altres! Però sense arraconar les llengües no castellanes, com pretén el ministre Wert! Fins i tot en la Bíblia trobem més sensibilitat per les llengües dels pobles que la que té el govern central i el de la Generalitat. I no parle només de Pentecostès! Quan al llibre d’Ester, Aman fa un edicte per exterminar els jueus, envia el text ‘a cada província en la seua escriptura i a cada poble, en la seua llengua’ (Est 3:12)  Per què això no és possible entre els futbolistes? I per què això no és possible en l’Església, que continua arraconant el valencià?

Estaria bé que els futbolistes, els entrenadors i els polítics (i l’Església!!) amb una actitud de normalitat, utilitzaren la nostra llengua, igual com Pep Guardiola utilitzarà l’alemany! No seria això la cosa més normal del món?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any