El Vènet podria fer un referèndum d’independència enguany

  • La campanya popular per la independència de Venècia arriba al Consell Regional, que sembla disposat a adoptar-la

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb la data del referèndum sobre la independència d’Escòcia fixada en el 18 de setembre de 2014 i la de Catalunya encara per establir, els últims mesos s’ha afegit una altra nació en aquesta cursa. I podria arribar primera a la fita. El Vènet es proposa de recuperar la sobirania de l’antiga República de Venècia, desmantellada per Napoleó el 1797. El 6 d’octubre d’enguany, previsiblement, s’hi faria un referèndum consultiu. Això si abans, el 27 de juny, el Consell Regional, en reunió extraordinària, n’aprova la convocatòria i la pregunta: ‘Voleu que el Vènet esdevingui una república independent i sobirana?’

Hi ha hagut tot de passos fins a arribar aquí. L’any passat, el moviment extraparlamentari Independència Vèneta va aplegar vint mil signatures per demanar que es convoqués un referèndum d’independència. I al novembre, el Consell del Vènet va votar una resolució que atorgava al president, Luca Zaia (de la Lliga Vèneta – Lliga Nord), el mandat per a començar a establir urgentment relacions institucionals amb totes les institucions de la UE i l’ONU amb l’objectiu de garantir que el poble vènet fos consultat sobre l’autodeterminació.

I ara el mateix grup, Independència Vèneta, ha preparat un full de ruta, assumit pel conseller Stefano Valdegamberi, de Futuro Popolare, per a demanar una reunió de tots els consellers. Aquesta reunió hauria d’aprovar o descartar una possible consulta, el 6 d’octubre. Per a la convocatòria d’aquesta primera reunió extraordinària calia la signatura de quinze consellers, i se n’han aconseguides disset. El president, Luca Zaia, ja ha dit que si es presentava una proposta de llei per a convocar el referèndum, hi votaria a favor.

El referèndum resultant de tot aquest procés, si s’arriba a fer, serà de caràcter consultiu, no pas vinculant. Amb tot, dins l’estratègia d’Independència Vèneta es considera que si la majoria votés favorablement de recuperar la sobirania seria un mandat democràtic que el govern italià no podria menystenir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any