Ortega defensa una participació alta per a legitimar la consulta

  • Considera òptim el 68% de participació de les passades eleccions al Parlament

VilaWeb
ACN
09.06.2013 - 16:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, considera necessari que la consulta pel dret de decidir tingui una participació alta, fixant com a òptima la que es va registrar en les passades eleccions parlamentàries, que va fregar el 68%. En declaracions a l’Entrevista del Diumenge del canal 3/24, ha dit que una participació baixa seria un flac favor per a legitimar el resultat.

Diàleg i participació a la consulta

Ortega ha insistit a prioritzar el diàleg per ‘fixar les regles del joc’, tant en les relacions de Catalunya amb Espanya com en les converses entre les diferents forces polítiques amb representació al Parlament. ‘La consulta es farà, hi ha 104 diputats que representen les forces que estan a favor del dret de decidir, no hi ha cap escletxa que impedeixi que la consulta s’ha de tirar endavant.’ Pel que fa amb el govern espanyol, ha indicat que hi havia ‘un diàleg permanent’ i que totes les opcions eren sobre taula. ‘Això no vol dir que es renunciï a res’, ha advertit.

Constata que la consulta ‘serà una de les decisions més importants que prendrà el nostre país en els darrers mil anys’ i que, per tant, s’han de fer ‘les coses molt bé’. Un aspecte que Ortega no vol passar per alt és el de la participació. Primer s’hauria d’acordar un mínim per validar el resultat. Després, aquesta participació hauria de ser alta per tal que el resultat fos legítim. Una xifra orientativa per Joana Ortega seria la de les darreres eleccions al Parlament, que va pujar fins gairebé el 68% dels censats.

D’una altra banda, amb una participació de només el 30%, és de la opinió que, si cal, s’hauria de repetir la consulta més endavant. Ha posat com a exemple el Québec: ‘Tampoc passaria res, el Québec ho ha fet amb una profunda normalitat democràtica.’ Pel que fa a un possible boicot a la consulta, amb formacions que demanessin l’abstenció, Ortega creu que cap partit seriós i ‘amb sentit democràtic demanés a la ciutadania que no vagi a votar.

‘L’obsessió’ de Llanos de Luna

Sobre la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, Ortega creu té una ‘obsessió en crear problemes’ ferir sensibilitats’ al país. Es refereix a la interposició d’un recurs contenciós-administratiu contra l’Ajuntament de Vic per la moció sobre la declaració de sobirania fiscal del municipi. Abans, però, Llanos de Luna ja va denunciar consistoris que no tenien hissada la bandera espanyola. ‘Si només el que fa és buscar problemes, potser és que té poca feina.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any