Construïm Alternatives

  • Albert Díez, responsable de relacions de les Candidatures Alternatives del Vallès

VilaWeb
Redacció
31.05.2013 - 12:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Albert Díez, membre de les CAV, explica en aquest article, els objectius de la segona Trobada ‘Construïm Alternatives’ convocada per les mateixes Candidatures Aletrnatives del Vallès, la Trobada de Nou Barris, Gent de Gramenet i l’Alternativa d’Esquerres de Cornellà; contribuïr a enfortir els lligams i la col·laboració entre els diferents col·lectius polítics i socials que treballen de forma militant contra l’ordre capitalista imperant.

El proper dissabte 8 de juny, realitzarem a Nou Barris la segona trobada Construïm Alternatives. La voluntat d’aquesta iniciativa és la de contribuir a enfortir els lligams i col·laboracions entre diferents lluites i col·lectius de caràcter social i/o polític, que treballen de forma militant per rebutjar les bufetades que ens dóna l’actual sistema, que lluiten contra la injustícia i les retallades, i que construeixen alternatives que demostren dia a dia que un altre món és possible, que viure en una relació de no explotació entre les persones és possible.

Aquesta trobada és una conseqüència lògica d’una primera trobada que, convocada des de les Candidatures Alternatives del Vallès, La Trobada de Nou Barris, Gent de Gramenet i l’Alternativa d’Esquerres de Cornellà, va aplegar prop de 200 persones a Ripollet el passat mes d’abril. Les persones presents a Ripollet ens vam autodefinir com “membres dels moviments socials, formem part de cooperatives de consum responsable, de plataformes en defensa de la sanitat o l’educació públiques, o en contra dels desnonaments, de cooperatives de treball, d’assemblees ciutadanes, d’organitzacions polítiques locals de l’esquerra alternativa, de casals, de bancs del temps, d’organitzacions polítiques anticapitalistes, de grups de suport antirepressiu, de sindicats de base, de plataformes de defensa del territori, de mitjans de comunicació alternatius i de moltes altres fórmules d’organitzar-se per intentar transformar el món en que vivim”. Provinents de més de 30 municipis del Vallès Occidental, del Barcelonès, del Garraf, del Baix Llobregat i del Vallès Oriental, ens vam aplegar perquè una posició a la vida ens uneix. Fa temps que totes i tots venim empenyent per enderrocar el mur que ens envolta dins el capitalisme, però potser ens falta conèixer la feina dels altres i veure tot el que tenim en comú i que pot potenciar la nostra tasca. A l’abril ens vam reunir precisament per començar aquesta coneixença i avançar en allò que ens falta i aquest mes de juny ho farem per continuar el camí començat.

Les entitats organitzadores i convocants vam valorar de forma molt positiva la participació en la primera trobada, però no només vam acomplir l’objectiu d’obtenir una àmplia participació, sinó que es va aconseguir també generar un espai de trobada, on les confiances i les complicitats entre militants de les diferents entitats van sorgir i fluir durant tota la jornada. L’ambient de la trobada va ser molt distés, però amb molta il·lusió, entusiasme i ganes de treballar i col·laborar juntes per construir alternatives a l’actual sistema econòmic, cultural, polític i social. Des dels diferents tallers en que es va dividir la jornada, es van debatre qüestions de millora de la democràcia, alternatives econòmiques, de com afrontar la qüestió nacional i es va fer un repàs de les experiències de lluita actuals i dels reptes de futur d’aquestes lluites. Però el més important que va sortir de la jornada va ser el compromís de seguir treballant conjuntament per aconseguir un autèntic front popular de lluita i remarcant la voluntat de tots els assistents a transmetre als seus col·lectius l’experiència viscuda, per tal d’estendre la proposta a moltes més entitats i col·lectius de tots els àmbits sectorials i territorials.

En concret vam constatar el nostre convenciment que la classe treballadora i el conjunt de les classes populars ja disposem de molts i molt útils instruments de lluita i espais de treball que cal mantenir i enfortir, al temps que expressàvem que no són suficients en el moment actual i cal que anem més enllà. En aquest sentit vam expressar la necessitat de construir un referent polític, una alternativa de majories per la transformació social, per la superació del capitalisme i per impulsar una nova etapa històrica, al mateix temps que vam mostrar la nostra plena disposició de contribuir a la seva construcció i vam proposar algunes idees que l’haurien de sustentar:

Cal construir-lo treballant en paral·lel a totes les lluites i treball polític i social que actualment estem desenvolupant.

Ha de fer-se sobre el treball des de la base i amb respecte a la diversitat del teixit ja existent.

Ha de servir per proposar un canvi social, però sobretot per proposar que la majoria social dels i les de baix sigui qui el protagonitzi.

Creiem que hi han de participar totes les persones que formen part dels subjectes polítics i moviments socials que comparteixen els nostres plantejaments i objectius.

Cal avançar a poc a poc i amb bona lletra, però sense encantar-nos. No per voler córrer massa hem de deixar-nos gent pel camí, però hem de fer-ho tan ràpid com sigui possible perquè ens trobem davant una ofensiva neoliberal sense precedents que amenaça amb destruir-ho tot.

A més vam acordar coordinar-nos per elaborar un Mapa d’Alternatives, organitzar debats i jornades temàtiques, intercanviar informació, experiències i propostes i participar de campanyes conjuntes.

Després d’aquella primera trobada podem dir ben convençudes que juntes som més fortes, i que hem donat un primer pas cap a la unió que ens ha de permetre afrontar les futures lluites amb tota la força necessària per vèncer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any