Mas, al Cercle d’Economia: ‘Abans de ser humiliat, aquest país ha de fer alguna cosa’

  • Envida PP i PSOE a pactar una refundació de l'estat

VilaWeb
Redacció
31.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va tornar a defensar la necessitat d’avançar en el camí del dret de decidir. Fou ahir, en la inauguració de les XXIX Jornades del Cercle d’Economia a Sitges. Mas es va adreçar adés adés a Josep Piqué, president del Cercle, que tenia al costat, per dir-li que calia que els catalans decidissin a les urnes quin futur polític volien per al país. 

Mas va dir que els catalans no podien acceptar l’actual ‘desmembrament de l’autogovern’: ‘El peix al cove l’ha superat la història. La reforma de l’estat no és possible a hores d’ara. Abans que quedar-nos de braços plegats, agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa.’

Va destacar que a Catalunya el procés cap a l’exercici del dret d’autodeterminació es feia amb consens, havent passat per les urnes (‘no hi ha manera més democràtica’, digué), amb voluntat d’anar creant estructures d’estat, amb ponts de diàleg amb l’estat espanyol i posant damunt la taula totes les vies legals que hi hagi. ‘La meva voluntat final és que si això ha de tornar a passar per les urnes, valdrà l’opinió majoritària del poble català.’ 

També va dir als empresaris que ell s’avenia a parlar d’una refundació de l’estat o d’una reforma constitucional, però que de primer l’havien de pactar el PP i el PSOE. ‘Perquè jo, una operació com la de l’estatut no la torno a fer. Posar-me d’acord amb un partit perquè després l’altre m’ho porti al Constitucional i ens deixi en ridícul i ens humiliï, no’, va adduir. I com que dubta que això passi, va dir, es decanta per exercir el dret de decidir.

Encara va afegir que les comunitats autònomes feien un espectacle absurd barallant-se com si fossin coloms per unes quantes engrunes de dèficit. ‘Em recorda els qui reparteixen escaiola als coloms a la plaça, i tots com bojos van a veure què poden agafar.’ Es va exclamar que Espanya es beneficiés d’una asimetria ‘sideral’ però que, en canvi, li semblés un pecat mortal de practicar-la amb les autonomies. És com si a Espanya, va dir, li demanessin tant com a Àustria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any