Espanya podria retirar Barça i Madrid de la Champions?

  • En aquest document us expliquem quines possibilitats hi ha que l'amenaça del govern espanyol es pugui fer efectiva

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2013 - 15:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gibraltar ha estat admès com a membre de ple dret de la UEFA, amb l’única oposició d’Espanya i Bielorrússia. El diari New York Times informava ahir mateix que el govern espanyol havia arribat a amenaçar de retirar el Barça i el Reial Madrid de les competicions europees si finalment es reconeixia Gibraltar. En aquest document us expliquem quines possibilitats hi ha que aquesta amenaça es pugui fer efectiva. 

Per què amenaça Espanya de retirar el Barça de la Champions? 
Aquesta ha estat una amenaça usada per Espanya amb la voluntat d’impedir l’admissió de Gibraltar com a nació, membre de la UEFA. Gibraltar ha estat admesa i ara cal esperar a veure si Espanya reacciona o no. Només Espanya i Bieolrússia han votat contra l’admissió de Gibraltar. El president de la UEFA, Michel Platini, ha dit que Gibraltar no jugaria partits de qualificació contra Espanya, de la mateixa manera que passa entre Armènia i Azerbaidjan. 

Pot complir l’amenaça de retirar-los de la Champions?
És més complicat que no sembla. L’organització de la Champions, i de la Copa Europa, va a càrrec de la UEFA. La UEFA deixa que cada federació decideixi quins equips participen, marcant el nombre total de participants per país. Però a partir d’aquí les federacions pacten amb les lligues locals. Per exemple en alguns països va a la Champions el guanyador de la Copa i en altres no. En això cada federació té llibertat completa.

En el cas espanyol la Federació Espanyola de Futbol va pactar amb la Liga de Futbol Professional. Totes dues són entitats privades però la Federació és molt més pròxima a l’estat. Podria donar-se el cas que la Federació promogués el boicot i la LFP no ho acceptés, d’acord amb als seus interessos professionals.

A més, l’amenaça és poc creïble perquè la gran part dels ingressos del Barça i del Madrid provenen justament de la Champions.

I si Federació i Lliga es posessin d’acord a fer el boicot, hi hauria alguna opció?
La UEFA podria adjudicar, per exemple a la Federació Catalana un lloc en la Champions, que la federació catalana hauria de decidir a qui oferir, cosa difícil amb els estatuts actuals. O fins i tot podria convidar directament el Barça, o a qualsevol altre club. Això ja s’ha fet en diverses ocasions, és l’anomenada ‘Wild card’, i seria una mesura excepcional contra la qual la Federació Espanyola i la Lliga no podrien fer res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any