El jutge prepara l’encausament de Camps i Barberà

  • Demana a les Corts que acreditin la seva condició d'aforats per poder elevar la causa al TSJPV · José Castro també investigarà la infanta Cristina per delicte fiscal

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2013 - 13:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, ha acordat de demanar a les Corts Valencianes que certifiquin la condició de diputats de Francisco Camps, ex-president de la Generalitat, i Rita Barberà, batllessa de València, com a tràmit previ per elevar al Tribunal Superior de Justícia una exposició dels fets pels quals els podria encausar.

En una interlocutòria, el jutge obre així la porta al possible encausament dels dos dirigents del PP, que per la seva condició d’aforats haurien de ser investigats pel TSJPV. 

Els noms de Camps i Barberà han aparegut en diverses ocasions durant la instrucció de la causa, en relació a la tramitació del Valencia Summit. L’Institut Nóos va rebre un milió i escaig per cadascuna de les tres edicions d’aquest certamen, tot i que el cost real era d’uns 300.000 euros, segons els investigadors. Justament, l’ex-soci d’Urdangarin Diego Torres va fer arribar al jutge un text en què detallava les reunions amb Camps i Barberà.

La infanta serà investigada per frau fiscal

D’una altra banda, José Castro també ha decidit d’investigar la infanta Cristina de Borbó per presumptes delictes contra la Hisenda pública. El jutge ha incorporat les deu últimes declaracions de la renda a la investigació i ha demanat a l’Agència Tributària noves dades per aclarir si la filla del rei espanyol va cometre frau fiscal com a propietària del 50% de la mercantil Aizoon.  

Segons el tribunal, Iñaki Urdangarin i la infanta s’haurien beneficiat dels ingressos procedents de l’Institut Nóos i dels diners suposadament defraudats a Hisenda a través de l’empresa de què tots dos eren propietaris. Així, destaca que els diners que Aizoon va rebre de manera presumptament irregular de part de Nóos no es van quedar en el compte d’aquella entitat, sinó que es van destinar a despeses particulars del matrimoni, com ara la reforma de casa seva, amb el seu possible ‘coneixement de l’origen il·lícit i delictiu’ d’aquests fons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any