Cartografia de ‘El Somni’

  • El cuiner Joan Roca i l'artista audiovisual Franc Aleu expliquen les voluntats d'aquest espectacle, que es proposa com una òpera en dotze plats

VilaWeb
Montserrat Serra
09.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dilluns, 6 de maig, el Celler de Can Roca i l’artista audiovisual Franc Aleu van fer realitat ‘El Somni‘, una òpera en dotze plats o un banquet en dotze actes (han subtitulat), on van ser convidats dotze comensals il·lustres, entre els quals el cuiner Ferran Adrià i el pintor Miquel Barceló. A partir d’avui, a l’Arts Santa Mònica, es pot veure l’escenografia de l’experiència, per començar a entendre aquest somni particular. Us oferim un vídeo on es poden veure imatges de l’espectacle i on el cuiner Joan Roca i Franc Aleu expliquen la ‘cartografia’ del projecte.

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana del IEC, una cartografia és l’art de traçar mapes o cartes geogràfiques. I aquesta és en certa manera la voluntat de ‘El Somni’, un viatge cap a un territori poc explorat. Perquè és un projecte multidisciplinari i multimèdia, que relaciona arts diverses, especialment el videoart i la música, amb el món de la gastronomia i el vi, des d’un procés previ imprescindible de pensament i conceptualització. I tot això amb un alt nivell tecnològic, ben integrat i ben sincronitzat amb els cambrers que serveixen el sopar, esdevinguts actors de precisió. És un espectacle complet, diu Aleu, que n’és allò que en podríem dir el director d’orquestra.

Aquesta setmana es va fer el sopar, però això només és el punt de partença per a anar més enllà: estudiant les imatges i les reaccions dels comensals, d’aquest projecte en naixeran projectes complementaris. D’entrada, el claustre de l’Arts Santa Mònica, on es va fer el sopar, ara és un espai on s’exposen els continguts audiovisuals de ‘El Somni’, a fi que el públic pugui entendre els dotze actes del sopar i la història que hi ha al darrere.

Després, tot el material audiovisual (de recerca, d’enregistraments musicals, d’entrevistes, d’escenografia, de videocreació…) es convertirà en un film produït per MediaPro, i també en un llibre-objecte elaborat per Edicions de l’Eixample, que vol dir per Saura i Torrente. I també servirà a Josep Roca per a aprofundir l’estudi de les reaccions sensorials, amb l’ajut d’antropòlegs sensorials i científics, i perquè el Celler de Can Roca, millor restaurant del món, incorpori nous plats i vaixelles en els menús de degustació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any