L’Ajuntament de Vic exercirà la sobirania fiscal a partir del mes de juliol

  • El consistori vigatà pagarà els seus tributs a l'agència catalana

VilaWeb
Redacció
07.05.2013 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Vic exercirà la sobirania fiscal a partir del proper mes de juliol. La moció, presentada a instàncies de CiU, ERC, CUP i SI, ha rebut els vots favorables d’ICV i PSC. Per la seva banda, Plataforma per Catalunya hi ha votat en contra. D’aquesta manera, a partir de l’estiu, el consistori vigatà procedirà a pagar l’IRPF i l’IVA de l’Ajuntament a l’Agència Tributària de Catalunya. L’alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat que l’aprovació de la moció és un pas “necessari” per aconseguir la independència. En aquest sentit, però, ha destacat que cal seguir els passos que marqui el Govern i la pròpia agència amb l’objectiu d’aconseguir “la informació que necessitem”.

La moció que ha aprovat aquest dilluns l’Ajuntament de Vic sobre l’exercici de la sobirania fiscal, s’emmiralla al text de l’Associació de Municipis per la Independència que es va aprovar a Vilanova i la Geltrú durant la passada Assemblea General.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat que tot i que els pagaments que es facin a l’Agència Tributària Catalana es redirigiran a la hisenda espanyola, és “important” que tant administracions com ciutadans “facin el pas” de pagar els impostos a l’agència catalana. Vila d’Abadal ha dit que “és essencial tenir aquesta informació per poder construir una hisenda catalana que serà una estructura del futur estat”.

L’Ajuntament un pla d’inversions de 10 MEUR amb el suport de CiU, ERC, PSC i SI

L’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns al vespre un pla d’inversions pels exercicis 2013-2015 valorat en 10 MEUR. L’equip de govern, format per CiU i ERC, PSC i SI hi ha votat a favor. PxC hi ha votat en contra, mentre que la CUP i ICV s’han abstingut. L’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha qualificat el pla de “molt realista” i ha recordat que el text no és vinculant, ja que quan es disposi del finançament i de les subvencions, s’aniran executant les obres. En aquest sentit, el finançament per dur a terme les inversions es divideix en un 60% de subvencions, i un 40% d’aportacions de l’ajuntament. En la passada legislatura, el pla d’inversions consolidat va ser de 120 MEUR.

El pla d’inversions de l’Ajuntament de Vic pel període 2013-2015 s’ha aprovat durant el ple d’aquest dilluns per un valor de 10’880 MEUR. El regidor de Serveis, Toni Serrat, ha defensat que es tracta d’un pla “realista”, tenint en compte la situació de crisi actual. També ha recordat que l’últim pla del consistori vigatà, el referent a l’última legislatura, contemplava inversions valorades en 198 MEUR, tot i que només se’n van acabar consolidant 120. L’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat que el pla actual contempla menor inversió, “perquè moltes encara s’estan pagant”.

Serrat ha destacat que entre les inversions més rellevants, hi ha els 1’7 MEUR per l’Escola Vic Centre, que depèn d’una subvenció de la Generalitat i 1’4 MEUR per a la implementació de l’e-administració. Del global, 6’5 MEUR provindran de les subvencions, mentre que 4’4 MEUR seran aportacions pròpies del consistori. D’aquest 40% d’aportacions de l’ajuntament, 620.000 euros són diners que ja té el consistori, mentre que els 3’8 MEUR restants són aportacions que provindran de la venda de patrimoni.

L’alcalde ha explicat que les inversions, planejades entre 2013 i 2015, s’aniran executant a mesura que es vagi aconseguint el finançament, “però en cap cas farem inversió amb diners que no tenim perquè això podria posar en perill les arques municipals”.

Des de SI, Iban Lapeira ha qualificat el pla de “realista”, però ha reivindicat la participació ciutadana també en l’elaboració del pla d’inversions. Per la seva banda, el portaveu d’ICV a l’ajuntament, Xavier Tornafoch, ha demanat la inclusió de diferents punts per votar-hi a favor. La resposta de l’equip de govern, però, ha estat negativa a la demanda d’un pla de rehabilitació urbana que donés feina a aturats, la reactivació dels plans d’entorn, a engegar una cooperativa i a posar en marxa un pla d’emancipació juvenil.

Tornafoch ha explicat que hi ha conceptes al pla d’inversions “que s’haurien d’incloure al pla de manteniment ordinari”. Entre les crítiques, l’ecosocialista s’ha referit al projecte de l’Escola Centre, que segons ell s’haurà d’acabar pagant amb diners municipals perquè la Generalitat no farà l’aportació pertinent, o el finançament a la capella Fonda que, segons ha dit Tornafoch, “és propietat del Bisbat de Vic”.

Pels socialistes, el pla arriba tard, i tot i que és “realista”, Jacint Raurell ha constatat que és “poc ambiciós”. En referència a la despesa en informàtica, tot i el seu vot a favor, creu que és “desproporcionada”. A més, també s’ha sumat a la crítica de Tornafoch referent a l’aportació a la capella Fonda.

La CUP també ha valorat el pla com a “realista” i ha justificat la seva abstenció “perquè hi havia diverses subvencions que depenen d’inversions privades”, referents a concessions que dóna l’ajuntament, i que sumen una mica més del mig milió d’euros.

Des de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada ha qualificat el pla d’inversions de “personalista”, en referència a la figura del regidor Toni Serrat. El líder de PxC ha assenyalat que era un pla “poc útil pels vigatans” i amb manca de “visió de futur”. A més, ha afegit, “serà difícil d’executar”. És per això que els cinc regidors de PxC n’han demanat la retirada. Finalment, hi han votat en contra.

Vila d’Abadal ha respost que el pla “no deixa de banda les qüestions socials”, que sí estan recollides al pressupost ordinari. A més, ha afegit que si els diners venen de la venda de parcel·les, aquests s’han de dedicar a conceptes relacions amb infraestructures i no només a qüestions socials. Tot i que ha reconegut que la partida en informàtica pot semblar “desmesurada”, calia posar el consistori al dia “perquè estem molt lluny del segle XXI”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any