Cimera de partits i institucions per a impulsar la consulta

  • Mas demana 'unitat i ni un pas enrere' per no esquerdar la majoria a favor del dret a decidir

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president Artur Mas ha convocat avui els partits favorables a la consulta, les diputacions, els ens locals i el batlle de Barcelona. Mas va dir ahir que de la reunió d’avui n’esperava ‘unitat i ni un pas enrere’ per tal que ‘la majoria aclaparadora a favor de la consulta’ que ara mateix hi havia al parlament no s’esquerdés ni es debilités. Mas va explicar que ara no tocava parar d’independència, sinó de consulta. En declaracions fetes després de participar en la cloenda de la Fira d’Abril, Mas va aprofitar per instar el PP a votar en contra de l’estat propi si era aquesta la seva opció, però que no impedís que els catalans es poguesssin pronunciar de manera democràtica. ‘Si un dia es pot fer el referèndum, tota la gent del PP podrà votar que no, però el que no poden és imposar el ‘no’ sense votar’, va dir.

Segons el portaveu del govern, Francesc Homs, la finalitat de la reunió és anar bastint un consens sobre el dret de decidir i, a més, començar a estudiar com s’hi incorpora la societat civil. De fet, aquesta trobada ha de ser l’embrió del pacte nacional del dret de decidir, segons el conseller, que ahir va insistir en la conveniència de fer pinya entorn d’aquest valor democràtic, deixant de banda què pugui defensar cadascú en una consulta.

Per Homs, a la reunió cal estudiar l’abast i el contingut del pacte nacional pel dret de decidir i la manera d’incorporar-hi la gran quantitat d’entitats de la societat civil que s’hi volen adherir. Aquesta reunió, per tant, serà com un tret de sortida de caire polític i institucional, amb l’objectiu d’afegir-hi després els agents econòmics i socials. Per Homs, és una trobada clau perquè Catalunya pugui sortir de la crisi econòmica i social, ara que s’ha corroborat que ja no és possible dins l’estat espanyol.

Ahir Homs va recordar l’esquema d’aquest procés, amb la comissió parlamentària, el pacte nacional –que agrupa també entitats de la societat civil– i el consell assessor del govern per a la transició nacional.

Per una altra banda, el secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, va assegurar ahir que el seu partit maldaria perquè el PSC se sentís còmode en el procés: ‘Farem que al PSC li sigui molt difícil de despenjar-se’n.’ En una entrevista a l’agència EFE, va dir que la reunió d’avui no seria ‘una simple gesticulació’ sinó que pretenia construir espais que també poguessin ser avinents al PSC.

PSC, PP, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP dubten de la utilitat de la reunió

La majoria de grups parlamentaris van expressar dubtes la setmana passada sobre la reunió d’avui. Ho van fer tant els partits que no hi havien estat convidats –PP i Ciutadans– com tres dels que sí que hi serien –PSC, ICV-EUiA i CUP–. Tots cinc coincideixen a qüestionar la utilitat i la urgència d’una reunió com aquesta.

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va avançar que anirien a la reunió perquè els hi obligava la cortesia institucional, però que hi acudirien amb prevenció. Així mateix, la CUP va decidir abans-d’ahir que també hi assistiria, ‘per escoltar’, tot i que la setmana passada el diputat Quim Arrufat defensava que el lideratge del procés cap al dret de decidir l’havia de tenir la ciutadania. També hi és crítica ICV-EUiA; ahir el coordinador nacional Joan Herrera deia que seria una reunió sobrera. ‘N’estem una mica tips. En un país normal una cimera és una cosa excepcional. A Catalunya n’hi ha cada setmana’, es queixava. 

Amb tot, el portaveu parlamentari adjunt d’ERC, Oriol Amorós, celebrava ahir que ICV fos a la reunió, i en subratllava la importància, perquè hi seran presents els partits que sumen 107 diputats dels 135 del parlament.

Tant ERC com CiU veuen en la convocatòria una bona notícia, perquè creuen que pot significar un primer pas per a fer entrar la societat en el procés cap a la convocatòria de la consulta. El president d’ERC, Oriol Junqueras, deia aquest cap de setmana que la reunió havia de servir perquè els catalans es poguessin pronunciar sobre el seu futur a través d’una consulta. I va fer una crida a totes les entitats i municipis del país perquè s’incorporessin a una gran plataforma que impulsés el dret de decidir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any