Els gegants de Catalunya, en Treball i la Cultura, fan vint-i-cinc anys

VilaWeb
Redacció
28.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un centenar de gegants de seixanta-cinc colles de Catalunya i el País Valencià s’han trobat avui a Montserrat per a celebrar l’aniversari de la Cultura i en Treball, els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC). En el programa hi havia cercaviles, ofrenes forals, misses i balls geganters.

En concret, els actes de la celebració han començat a les vuit del matí amb la recepció de totes les colles i una xocolatada popular al Mirador dels Apòstols. A tres quarts de deu s’ha fet la cercavila de tots els gegants convidats a l’acte pel recinte del monestir, que s’ha tancat a les onze amb la celebració de la missa conventual, durant la qual s’ha fet una ofrena a la Mare de Déu de Montserrat. Després s’ha fet a la plaça de Santa Maria i a les places inferiors la Mostra de Balls, a càrrec d’algunes de les colles convidades.

Estrenats el 1985 i creats per Manel Casserras i Boix, en Treball és bru i amb els cabells rinxolats com a herència del passat hebreu i àrab. Com a representant de la feina, porta un llibre de comptes a la mà i un gran anell amb el segell de Catalunya. La Cultura és rossa i d’ulls clars com a símbol de la influència de les cultures nòrdiques a Catalunya. Com a màxim exponent seu porta una englantina d’or a la mà, el reconeixement més important que s’atorgava als Jocs Florals. Així mateix, els seus vestits són una al·legoria d’alguns dels punts més destacats de la societat catalana (art, comerç, paisatges, indústria, etc).

La relació dels gegants de l’ACGC amb Montserrat és ben estreta: l’1 de maig del 1988 es van estrenar en aquest indret. Deu anys després, el 1998, la parella va tornar al monestir per a celebrar-ne el primer decenni.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any