Setanta-cinc anys de la publicació de ‘Homage to Catalonia’

VilaWeb
Redacció
25.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 25 d’abril de 1938, en plena guerra, el periodista i escriptor anglès George Orwell va publicar a l’editorial Secker and Warburg de Londres un llibre que portava per títol ‘Homage to Catalonia’. El volum, de 368 pàgines en l’edició original, era la narració apassionada de la revolució al Principat, des de la perspectiva d’un jove caporal de les brigades internacionals, ell mateix, membre del POUM, el grup comunista antistalinista, trotskista, que acabà essent il·legalitzat per les pressions de Moscou.

La pressió del comunisme oficial no el va abandonar ni després de tornar a Anglaterra. Orwell i la seva companya, Eileen, van anar-se’n quan foren acusats oficialment d’espionatge, pel fet de ser militants del POUM. Tan bon punt van arribar a Anglaterra, es va dedicar a escriure el llibre, però l’editorial que havia publicat els seus volums anteriors, Gollancz, no el va voler. Finalment Secker and Warburg, una petita editorial que publicava llibres de l’esquerra oficial, se’n va fer càrrec.

En un primer moment no es pot pas dir que fos cap èxit. Només se’n van vendre nou-cents exemplars i el començament de la guerra mundial el va arraconar. No fou fins a la dècada dels cinquanta que ‘Homage to Catalonia’ prengué la dimensió de llibre popular, en bona part a redós de l’èxit dels altres llibres d’Orwell, molt destacadament l’aclamat ‘1984’. El 1962 Penguin el va reeditar i d’aleshores ençà sempre ha estat disponible en nombroses edicions, cada volta en més idiomes. La crítica del règim soviètic des de l’esquerra va ser vista com una autèntica premonició per molts lectors.

Al nostre país, la fama aconseguida arreu per un llibre anglès que es titulava ‘Homenatge a Catalunya’ va cridar molt l’atenció en ple franquisme. L’edició francesa de Gallimard, publicada el 1955, portava per títol ‘La Catalogne libre’, fet que va motivar més d’una confusió sobre la temàtica del llibre, prohibit per la censura franquista. El fet que autors com Noam Chomsky el recomanessin ferventment en va fer créixer molt la reputació.

La versió original en anglès es pot llegir en format lliure de drets des d’aquesta pàgina que recull les obres d’Orwell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any