El ‘mur humà’ de Sant Sebastià impedeix que detinguin vuit joves

  • Centenars de manifestants s'hi apleguen des d'ahir · La policia s'hi acosta però desisteix de moment de detenir-los

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.04.2013 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els centenars de manifestants aplegats des d’ahir al bulevard de Sant Sebastià, que han batejat com Aske Gune (espai de llibertat), han impedit anit que la policia detingués els vuit joves acusats de pertànyer a l’organització Segi. Hi va haver uns quants furgons de la policia que hi van anar, però l’anomenat ‘mur humà’ va fer desdir els agents de detenir-los. El jutge els vol fer complir una pena de sis anys de presó del Tribunal Suprem, que els condemnava per pertinença a organització terrorista.

En un manifest, publicat també en català, el grup de suport als joves explica: ‘Molts d’ells van denunciar haver rebut tortures durant el període d’incomunicació i haver estat obligats a signar les autoinculpacions realitzades entre ells. Els van deixar anar després que cadascun pagués una fiança de milers d’euros. Ara ha arribat la sentència definitiva i els volen portar a la presó. Prèviament, ja han empresonat a molts i moltes joves bascs per la mateixa raó i, de cara al futur, l’estat espanyol té la intenció de continuar de la mateixa manera.’

Fins ahir, un grup de gent anava a casa de cadascun dels vuit joves i els escortava fins al bulevard i, després, feia el mateix de tornada cap a casa. Però des d’ahir la policia ja té l’ordre de detenció per entrar a casa seva. Per això es concentren ara indefinidament al bulevard, on els protegeix aquest ‘mur humà’.

El batlle de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre (Bildu), va expressar la solidaritat amb els processats i va condemnar la sentència perquè la considera contrària als drets civils i polítics.

‘Hem decidit construir un mur popular i crear Aske Gunea al bulevard. Els joves condemnats hi són cada dia, rodejats de centenars de persones’, diu la plataforma de suport en el manifest.

En una entrevista a VilaWeb, feta abans de les temptatives de detenció de la policia d’aquesta nit, un dels joves, Aitor Olaizola, deia: ‘Tenim un poble que ens dóna suport i no fugirem de Sant Sebastià’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any