Pares i mares d’Otos passen la primera nit tancats a l’escola

  • En protesta per la supressió de dues places de mestre i d'una aula

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.04.2013 - 00:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dimarts a les deu de la nit va començar a l’aulari d’Otos el tancament de veïns en protesta contra la mesura aprovada per la Conselleria d’Educació de suprimir una aula i dues places de mestres. A la mobilització s’han sumat representants de partits polítics de la comarca, entre els quals batle socialista de Bègida, Diego Ibáñez, la batlessa de Beniatjar, Raquel Calatayud, de Compromís, i el secretari comarcal d’aquesta formació, Vicent X. Vila. El PSPV de la Vall d’Albaida ha mostrat, a través d’un comunicat, el suport a la protesta. També hi eren els diputats Mireia Mollà i Juan Ponce de Compromís.

En l’acte s’ha llegit una carta de l’associació de pares i mares dels alumnes de l’aulari, que pertany al CRA Castell de Carbonera, un grup dels quals s’ha quedat a fer nit al centre. Cada nit es rellevaran els pares que hi mantindran el tancament, indefinit.

Aquesta mesura de pressió es va decidir dissabte passat, en la reunió en què l’ajuntament informà els pares de la resolució de la conselleria. També ha començat una campanya de recollida de signatures en suport al manteniment de l’aulari en les condicions actuals.

Si es fa efectiva la supressió anunciada, tot l’alumnat dels sis cursos de primària hauria d’assistir agrupat en una única aula, amb la consegüent pèrdua de qualitat educativa. Des de l’ajuntament es considera que aquesta mesura ‘fomenta la desaparició de les escoles en zones rurals i afavoreix el despoblament dels municipis xicotets’, i que es contradiu amb els objectius de la Llei Orgànica 1/1990 d’incrementar la relació dels alumnes amb l’entorn i d’evitar les desigualtats segons el lloc de naixement.

El curs vinent, doncs, estudiaran al Col·legi Rural Agrupat Castell de Carbonera nou alumnes d’infantil i catorze de primària, del mateix municipi d’Otos i d’alguns altres veïns com Bèlgida i Beniatjar, a la mateixa comarca. Segons que denuncia el batle d’Otos, Emili Mira, els veïns no entenen com es pot gestionar una única aula de primària amb alumnes de sis cursos diferents. Aquest curs, el col·legi disposa d’una aula d’infantil i dues de primària.

‘No entenem res, com es poden arribar a prendre estes decisions, és una animalada, una aberració i no té cap sentit’, ha lamentat Mira en declaracions a l’ACN. El batle ha explicat que els tancaments es produiran des que finalitze l’horari lectiu fins al començament de la nova jornada escolar en torns rotatius. Ha afegit que malgrat ésser un municipi petit, d’uns cinc-cents habitants, confia que sempre hi haurà un nombre important de gent a l’escola. ‘Jo em faig una pregunta en veu alta: ells portarien els seus fills a un col·legi amb sis cursos de primària a la mateixa aula, ho permetrien o farien el mateix que fem nosaltres?’ Mira ha reconegut que al municipi ni als veïns els agrada arribar a aquesta situació.

En paral·lel, els municipis dependents del CRA d’Otos han sol·licitat una reunió amb la consellera d’Educació, Maria José Català, per mirar de canviar la decisió. Segons que ha explicat el batle, el mes passat va rebre una notificació de la conselleria informant que s’obria un termini d’al·legacions perquè s’havia decidit suprimir una aula de primària. Després de reunir-se amb els pares i mares i els municipis veïns es van elaborar unes al·legacions amb fonaments socials i tècnics per aturar la mesura.

Les al·legacions van rebre el vist-i-plau dels tècnics de la conselleria, segons Mira, però la sorpresa va arribar quan el 5 d’abril es va notificar que l’any vinent se suprimiria una aula i l’escola tindria dos mestres de primària menys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any