El batlle de Burjassot, encausat per haver plantat cara a España 2000

  • Jordi Sebastià (Compromís) va fer desmuntar una parada de la formació ultradretana • El jutge l'encausa per una denúncia d'incitació a l'odi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
08.04.2013 - 20:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Burjassot, Jordi Sebastià (Compromís), haurà d’anar a declarar el mes vinent al jutjat d’instrucció de Paterna. El jutge ha acceptat la denúncia presentada pel grup d’ultradreta España 2000 contra Sebastià, que acusava d’haver impedit el dret de llibertat d’expressió i d’haver incitat a l’odi. El batlle es va limitar a demanar-los que desmuntessin una paradeta que havien instal·lat a la plaça de l’Ajuntament sense permís municipal. ‘Que hi haja grups d’extrema dreta com aquests demostra que la transició encara no s’ha acabat’, ha declarat Sebastià a VilaWeb.

Tot va començar fa uns quants mesos, quan España 2000 es va manifestar a la plaça de l’Ajuntament. Van al·legar que tenien un permís de la delegació del govern espanyol. ‘En principi, no vam tenir cap més remei que acatar-ho’, diu el batlle. ‘Però després van instal·lar una paradeta, i açò vol dir ocupació de la via pública, que és una competència exclusiva municipal.’ I com que no en tenien permís, l’ajuntament els va demanar que la desmuntessin. ‘Quan els agents de la policia municipals els ho van dir, es van posar a la defensiva i van replicar que no pensaven anar-se’n sense una ordre per escrit. Finalment vam fer l’escrit’, explica Sebastià.

El denunciant, amb bandera franquista i alçant el braç

Els membres del grup ultra van enviar el cas al jutjat de Paterna, denunciant per la via penal una obstrucció del dret de llibertat d’expressió. El jutge ha admès la denúncia i ha cridat a declarar el batlle.

El denunciant és David Usero, delegat d’España 2000 a Burjassot. Usero va fer-se membre d’aquest grup ultra el 2008, després d’haver estat cap provincial de Falange a València. En una fotografia d’una campanya electoral recent se’l veia enganxant cartells amb altres membres d’España 2000, exhibint una bandera espanyola franquista i fent la salutació feixista. Podeu veure la foto en aquest mateix article.

La impunitat de l’ultradreta

Sebastià ho veu tot plegat com una resposta a una denúncia que ell havia presentat a la fiscalia per les amenaces que rebia d’una pàgina de Facebook que tenia el nom de ‘No volem un alcalde catalanista al nostre poble’. Arran de la denúncia, el jutjat d’instrucció número 6 de Paterna va obrir diligències a nou persones per possibles injúries i calúmnies a la xarxa. Entre els encausats hi havia membres de Coalició Valenciana i del PP, a més del delegat de Juventud Nacional a Burjassot, Alejandro Hernández. España 2000 va fer un comunicat per transmetre’ls el suport.

En aquella pàgina hi havia amenaces de mort a Sebastià, a més d’informació sobre els moviments que feia pel poble, fotografies del cotxe familiar i d’ell mateix aparcant la bicicleta.

Sebastià s’exclama de la impunitat amb què actuen aquests grupuscles d’extrema dreta. Diu que a Burjassot, el municipi del jove Guillem Agulló, assassinat ara fa vint anys a mans de l’extrema dreta, continuen fent-hi pintades amenaçadores i amb simbologia nazi. ‘La família de Guillem Agulló continua rebent amenaces’, recorda el batlle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any