Demanen explicacions al congrés sobre l’herència suïssa de Juan Carlos

  • Ja ho han anunciat PSOE, IU, ICV, BNG i UPyD

VilaWeb
Redacció
02.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria de partits de l’oposició al congés espanyol han anunciat iniciatives parlamentàries per l’herència que el rei Juan Carlos va rebre presumptament del seu pare procedent de comptes suïssos i que ha destapat aquest cap de setmana el diari El Mundo. Segons aquest diari, el rei va rebre per aquest concepte 375 milions de pessetes, uns 2,25 milions d’euros.

Fonts de la direcció del PSOE consultades per Europa Press van dir ahir que el partit tenia la intenció de demanar explicacions al govern de Rajoy per dues vies: l’una, mitjançant una carta al ministeri d’Hisenda, i l’altra, en forma de pregunta parlamentària, la fórmula de la qual encara no s’ha decidit.

Izquierda Unida, en canvi, va emetre un comunicat en el qual explicava que exigiria la compareixença del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè expliqui en comissió parlamentària tota la informació relativa a aquesta herència. En concret, el partit exigirà al ministre que deixi clar si aquesta herència va ser declarada fiscalment i va complir totes les obligacions tributàries.

Per una altra banda, diputat Gaspar Llamazares ja ha registrat preguntes diverses al congrés sobre aquesta qüestió. Llamazares recorda que el govern espanyol té la responsabilitat de fer complir la legislació fiscal a tots els ciutadans i per això demana si el rei té cap compte obert a Suïssa o a cap país estranger. També demana al govern de Rajoy quin era el patrimoni de Juan Carlos en el moment de la seva coronació i quin és el seu patrimoni actual. Finalment, Llamazares també vol saber si Juan Carlos ha rebut d’ençà que és rei donatius de bancs o empreses estrangeres, citant, de manera concreta, bancs de l’Aràbia Saudita.

Iniciativa ja va demanar diumenge, a través de la seva portaveu al parlament català, Dolors Camats, explicacions sobre el cas. I va exigir al ministre d’Hisenda que comparegués al congrés per a donar compte de les dades fiscals d’aquests presumptes comptes suïssos. El BNG i UPyD també s’han afegit, sense concretar encara de quina manera, als partits que demanen explicacions, i no es descarta que en les pròximes hores s’hi afegeixin més formacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any