L’Alguer engega una campanya per a fomentar l’ús social del català

  • 'En alguerès, té més gust' és la primera iniciativa d'aquesta mena impulsada per l'ajuntament en trenta anys

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ajuntament de l’Alguer, amb la col·laboració de la representació de la Generalitat a l’Alguer, ha activat per primera vegada en trenta anys una campanya per a fomentar l’ús social de l’alguerès. Amb el lema ‘En alguerès, té més gust’, la iniciativa vol ajudar a donar prestigi a la llengua i a difondre el gust de parlar-la. El nou síndic de la ciutat, Stefano Lubrano, ja va avançar en aquesta entrevista a VilaWeb, que tenia la intenció ferma de fer reviscolar la llengua a la ciutat. De moment, els àmbits fonamentals d’aquesta campanya són la gastronomia, la família, l’escola, l’esport i el turisme cultural.

La campanya es basa en cartells que es penjaran per tota la ciutat, especialment en restaurants, escoles, biblioteques, casals d’avis i associacions esportives. A més, es faran adhesius, pins, xapes i punts de llibre. També se’n farà difusió a les xarxes socials i, més endavant, en una pàgina web.

Pel que fa a l’eix gastronòmic, els cartells jugaran amb productes autòctons com ara l’oli, el vi, el formatge i el pa i ‘el gust per la llengua’, explica el director de la representació del govern català a l’Alguer, Joan-Elies Adell. En l’àmbit familiar, de l’escola i del joc, es vol transmetre que els ciutadans de l’Alguer ‘tenen un tresor i l’han de transmetre entre generacions, sobretot entre avis i néts’. I, quant a l’esport i al turisme cultural, els cartells se centraran bàsicament en el futbol i el rugbi, dos esports molt populars a l’illa de Sardenya.

Lubrano: ‘Parlar en alguerès ens identifica’

‘L’alguerès és un tresor del territori, un producte de qualitat com el medi, com la nostra gastronomia, les nostres tradicions. Parlar en alguerès ens identifica i ens permet, doncs, de transmetre un tresor que hem de promoure en tots els sectors, començant per la família i l’escola’, va declarar el síndic de l’Alguer, Stefano Lubrano, en la presentació de la campanya. Hi anava acompanyat d’Adell, de l’assessora de Cultura, Romina Caula, i dels representants de les associacions culturals alguereses Obra Cultural i Òmnium Cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any