Planeta podria aconseguir la majoria d’accions del Grup 62

  • Negocia amb Enciclopèdia Catalana i la Caixa, entitat que es vol desfer de les accions • De moment, Grup 62 se'n va del barri del Raval a les instal•lacions de Planeta

VilaWeb
Montserrat Serra
21.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà serà el darrer dia que el Grup 62 s’estarà al carrer del Peu de la Creu número 4, al barri del Raval. L’equip del grup editorial més important en català (Edicions 62, Proa, Columna, Empúries) es fragmentarà: la part de gestió interna (administració, drets d’autor, informàtica…) anirà a la seu de Planeta, a l’antic edifici de Banca Catalana de la Diagonal, mentre que el director general, els editors i l’equip de comunicació i màrqueting passaran a ocupar un pis de tres-cents metres quadrats d’un carrer de la vora, Pedro i Pons, al número 9. Però darrere aquest trasllat s’amaga (i s’evidencia) una qüestió de més fondària: un nou repartiment de les accions que es podria resoldre en favor de Planeta i en detriment d’Enciclopèdia Catalana.

L’any 2006 la creació del Grup 62 va anar precedida d’una operació complexa, de tres bandes, amb un 34% d’accions per al Grup Planeta, un altre 34% per al Grup Enciclopèdia Catalana, i la Caixa, que fins llavors en tenia gairebé el 100% i se’n va quedar el 30% (la resta, un 2%, era per a petits accionistes històrics). L’acord ja establia que la Caixa s’aniria retirant del grup progressivament, perquè considerava que el negoci dels llibres no era pròpiament el seu. 

Però, d’ençà de l’estiu passat, el procés s’ha accelerat, i Planeta i Enciclopèdia Catalana debaten quin model d’empresa volen en el context de crisi que afecta el sector. Ara la Caixa ha tornat a manifestar que es vol desfer de la seva part. Però, precisament per la difícil conjuntura econòmica, la direcció del Grup 62 li ha demanat que s’hi mantingués, ni que fos amb un tant per cent d’accions més reduït. Apel·la a l’estreta relació que La Caixa i en concret Josep Vilarasau ha tingut amb Edicions 62 des dels anys setanta. Vist en perspectiva, La Caixa ara no hauria de tenir pressa. Enciclopèdia Catalana voldria mantenir la paritat de les accions amb Planeta, però la negociació s’escau en un moment que ha de resoldre un ERO i no té la capacitat econòmica que té Planeta. Així i tot, no vol pas abandonar el Grup 62.

La Caixa espera que tots dos socis li presentin una proposta en ferm de nou repartiment d’accions. Segons fonts internes, la Caixa està disposada a valorar qualsevol proposta. En aquest panorama, tot fa suposar que l’acord, que es podria allargar fins a l’estiu, establiria que la Caixa es mantingués en l’accionariat, però només amb un 10% o un 15% de les accions, i la resta les vengués als socis industrials per finançar el projecte empresarial. Les dificultats econòmiques d’Enciclopèdia Catalana li impedirien de mantenir la paritat amb Planeta, que es quedaria la part de la Caixa i arribaria al voltant del 50% de les accions. 

Algunes fonts apunten que el contracte pot incloure una opció de compra per part d’Enciclopèdia Catalana, perquè pogués recuperar la paritat d’accions aviat, quan millori econòmicament. D’aquesta manera se salvaria l’esperit fundacional del Grup 62, d’incloure diversitat de socis. I això també aplacaria les suspicàcies sobre el fet que el grup editorial més important de l’edició en català quedi en mans de Planeta, el grup més potent en espanyol i ideològicament allunyat del catalanisme.

Però la força de Planeta té unes dimensions molt superiors a les d’Enciclopèdia Catalana ja des dels inicis del Grup 62, quan va imposar com a director general un home del seu equip. Amb el trasllat cap a Pedralbes, Planeta ha tornat a guanyar la pugna amb Enciclopèdia Catalana, que volia estirar el Grup 62 cap al 22@, és a dir, cap a la seva seu al carrer de Josep Pla. La balança s’ha decantat cap a Planeta, que addueix que la solució és més avantatjosa (més estalvi) que amb Enciclopèdia Catalana. De fet, Planeta es mira Grup 62 com la seva àrea catalana, mentre que a Enciclopèdia l’encaix li costa més perquè hi ha més àmbits de competència. 

El Grup 62 ha de reduir despeses, perquè la crisi l’afecta com a la majoria d’empreses del sector. A final de l’any passat, ja va haver d’ajornar els pagaments del novembre i el desembre a proveïdors i autors fins al gener i febrer d’enguany. Tot amb tot, fonts de l’editorial asseguren que no preveuen d’eliminar cap dels quatre segells estrella del grup (Edicions 62, Proa, Empúries i Columna). Tampoc no se sap si el canvi d’emplaçament afectarà la feina d’una part de la plantilla de 62. 

Sigui com sigui, de cara enfora Planeta i Enciclopèdia Catalana valoren bé la feina feta al Grup 62 durant aquests sis anys de convivència empresarial i tampoc no preveuen cap canvi de política sobre el projecte del Grup 62. I sembla garantida la continuïtat de l’actual director general, Xavier Mallafrè, que té la confiança de tots tres socis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any