Oriol Pujol deixa els càrrecs després de ser encausat

  • Deixa el càrrec de president del grup parlamentari de CiU a Jordi Turull i la secretaria general de CDC a Josep Rull i Lluís Coromines · Manté l'escó al parlament

VilaWeb
Redacció
19.03.2013 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Pujol ha anunciat que deixava els càrrecs polítics després d’haver estat citat a declarar com a encausat pel cas de les adjudicacions de les ITV. Ha cedit totes les funcions que li pertocaven com a president del grup parlamentari de CiU a Jordi Turull, i les de secretari general de CDC a Josep Rull i Lluís Coromines. Pujol romandrà diputat.

Pujol ha comparegut acompanyat de Turull, Rull i Coromines una hora llarga després de saber-se que havia estat encausat. I ha volgut insistir que aquesta situació no era ‘ni una condemna ni una culpabilitat’, i que ara podria dir-hi la seva, explicar-se.

Ha anunciat que delegava els càrrecs per dos motius: pel descrèdit que travessava la política i pel procés en què es trobava immers el país. ‘No oblidem quin moment vivim. Sóc conscient que això passa en un moment de gran complexitat, amb un profund descrèdit de la política i amb desconfiança envers els polítics. Encara sóc més conscient del procés que viu Catalunya, que és molt majoritari i que va més enllà de CiU. Entenc que és una oportunitat única i històrica com no n’havíem tinguda cap els darrers tres-cents anys.’ I ha recordat que feia un temps que ja havia dit que s’apartaria per no fer nosa en el procés en cas de ser encausat.

D’acord amb aquelles declaracions, Pujol ha decidit de deixar els càrrecs institucionals, però mantenint l’acta de diputat. ‘La decisió que prenc no és per a defensar millor l’honorabilitat i la innocència, sinó per a no entrebancar el procés’, ha dit Pujol. I ha afegit: ‘La decisió és als antípodes de protegir-me amb la senyera’.

‘No he estat ni col·laborador ni necessari en una trama corrupta d’inspecció tècnica de vehicles. No he tingut res a veure amb cap empresa d’ITV, ni directa ni indirecta. Tota l’actuació que hagi pogut fer en aquest àmbit, com en tants altres, ha estat per a millorar un sector concret’, ha dit Pujol. I ha lamentat que durant un any hagin anat apareixent informacions sense que ell se’n pogués defensar. ‘És un plantejament ètic i personal. Un gest que no pretén ser imitat, i sense cap afany de defensar la meva honorabilitat ni innocència, de les quals estic segur. La decisió la prenc perquè no vull entrebancar el procés.’

L’acusació

El fiscal anticorrupció considera que Pujol va coordinar, dirigir i emparar l’activitat dels encausats en la trama. Ho ha decidit el TSJC –que és l’òrgan competent perquè Pujol és diputat—després d’haver analitzat l’informe del fiscal i l’exposició raonada de la titular del jutjat d’instrucció número 9 de Barcelona.

La fiscalia especial contra la corrupció i la delinqüència organitzada havia demanat que Pujol fos encausat perquè considerava que hi havia indicis d’un delicte de tràfic d’influències i que havia participat en la trama, juntament amb més encausats. Segons el sumari, Oriol Pujol era ‘l’home encarregat d’aportar influència política’ i intercedir per a aconseguir beneficis a favor del grup d’empresaris implicats.

Oriol Pujol va negar l’estiu passat en seu parlamentària que hagués col·laborat en la presumpta trama corrupta d’ITV, en què el jutge investiga si es van manipular concursos de concessions d’ITV a Catalunya. ‘No sóc ni col·laborador ni necessari’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any