De banyes, atur i monarques afectats per la reforma laboral

VilaWeb
Gemma Pella
08.03.2013 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La darrera Enquesta de Població Activa, que aborda les dades del darrer trimestre del 2012, ratifica la tendència que la desocupació està afectant molt més les dones que no els homes. Carmen Sarasúa, professora d’Història Econòmica de la UAB, alerta que la forta segregació per sexes del mercat de treball està fent que el darrer any les damnificades per la crisi siguen del sexe femení, en especial per la forta caiguda de l’ocupació pública (7,1% anual, enfront del 4,1% del privat). Així, ‘les administracions segueixen contractant assessors de lliure designació, amb sous alts, mentre destrueixen ocupació per la base, feminitzada i precaritzada’.

Un recent estudi titulat ‘Les dones primer… finiquitant els drets laborals’ realitzat per UGT, posa negre sobre blanc que la reforma del mercat de treball del govern central del PP suposa, com és evident, un retrocés en el drets laborals. Però més encara per a les dones, que pateixen de nou una doble discriminació, per treballadores i per dones. Una reforma laboral, que amb molta ironia un articulista anònim de la globosfera, assenyala que posaria el rei Juan Carlos en condició de ser acomiadat, pel llarg període de recuperació que tindrà per la recent operació de doble hèrnia discal.

Segons la regulació laboral, un treballador pot perdre la feina ‘per faltes d’assistència al treball, encara que justificades però intermitents, que abasten el 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, o el 25% en quatre mesos discontinus dins un període de dotze mesos’. No es computen les faltes si són per maternitat o accidents de treball, però no és el cas del monarca, que ben segur que aprofitarà la convalescència per seguir amb interès la Convenció sobre el Comerç Internacional de Flora i Fauna (CITES) que es celebra aquests dies a Bangkok. Allí, organitzacions dedicades a la lluita contra el mercadeig il·legal d’animals i plantes, clamen als poders internacionals per posar fre a les màfies organitzades furtives. En especial alerten sobre l’increment del tràfic il·legal provocat per la demanda d’ivori de banya de rinoceront i d’elefant. Ehem, ehem, m’ha agafat tosseta!

Mentre alguns països que fan de trànsit de la fauna il·legal o de receptors giren el cap a una altra banda, on sí que miren de cara els seus fantasmes és a Sud-amèrica. La justícia llatinoamericana jutjarà alguns dels responsables del Pla Cóndor, que va perseguir els opositors de les dictadures d’Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Paraguai, Perú i Uruguai en les dècades dels 70 i 80 del segle passat. I ja que parlem de judicis, no ens pot passar per alt que també ha estat cridat a la banqueta de la justícia italiana el nostre arxiconegut Santiago Calatrava, per l’increment dels costos d’un pont a Venècia. Alguna cosa ens recorda, no? Però ací, sí que som dels que mirem cap a l’altre costat.

I tot això passa mentre el nostre govern continua subordinant al pagament als bancs els drets de les persones a l’educació pública de qualitat, l’assistència sanitària, l’atenció a la dependència o a fomentar la igualtat. Clar que no totes les dones són igual, ni viuen igual la crisi. I si no que li pregunten a la dona del Bárcenas, com s’ho va fer, per malgrat estar a l’atur, aconseguir onze milions d’ingressos en només un any. Això sí que és saber administrar la llar!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any