El Suprem espanyol ratifica l’aval al model d’immersió lingüística del TSJC

  • Els magistrats desestimen un recurs presentat per una família contra la interlocutòria de l'alt tribunal de Catalunya

VilaWeb
ACN
26.02.2013 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem espanyol ha desestimat el recurs de cassació que va interposar una família contra la interlocutòria del TSJC, el 8 de març del 2012, que avalava el sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes. L’alt tribunal de Catalunya va considerar la introducció de l’espanyol per a les famílies que ho van demanar en el seu moment, però no de forma generalitzada. Ara, el Suprem ratifica la decisió del TSJC i no qüestiona el sistema en sentit general, tot i que recorda que en aquells casos que les famílies ho demanin, s’ha d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular en la proporció que la Generalitat estimi convenient en el col·legi i el curs on els seus fills segueixin l’ensenyament.

La família que havia recorregut al Suprem contra la interlocutòria del TSJC havia interposat el primer recurs el maig del 2006 quan un dels fills cursava 2n d’ESO i l’altre 3r de Primària. El pare, Feliciano Sánchez, sol·licitava que l’espanyol fos introduït com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en relació al català, i també que les comunicacions, circulars i documentacions que fes el centre fossin escrites en espanyol. Des d’aleshores, s’han anat succeint diferents recursos i sentències.

L’últim ha estat un recurs al TS contra la interlocutòria del TSJC del passat 8 de març del 2012, que va avalar de forma general el model d’immersió lingüística, tot i que va estimar la petició feta per tres famílies que havien demanat l’escolarització en espanyol per als seus fills.

Aquesta interlocutòria es va fer arran d’una sentència del Suprem del desembre del 2010 que va posar en qüestió la immersió. En la sentència feta pública aquest dimarts, els magistrats del TS no posen en qüestió tot el sistema, tot i que recorden que la Generalitat ha d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular en els casos en què els pares ho sol·licitin.

Segons consta a la sentència, el Suprem entén que aquesta escolarització s’ha de fer amb l’espanyol com a llengua vehicular en la proporció que la Generalitat estimi convenient, en aquell col·legi i curs en què els fills del recorrent segueixin l’ensenyament.

Rigau diu que la sentència deixa fora de joc el ministre Wert 

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, considera que la sentència del Tribunal Suprem (TS) que s’ha conegut aquest dimarts avala el model d’immersió lingüística escolar a Catalunya i confirma que la Generalitat ha complert les anteriors sentències sobre la qüestió. Segons ella, el TS confirma que es podrà mantenir l’atenció individualitzada als nens que ho sol·licitin, sense canviar tot el sistema. A més, segons Rigau, això comporta que el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, hauria de canviar “o els articles de la LOMCE o l’argumentari”, ja que queda “de manifest” que la Generalitat compleix la llei.

Somescola.cat celebra que la sentència permet continuar treballant amb normalitat

Somescola.cat ha afirmat que la sentència del Suprem permetrà que les escoles i instituts de Catalunya puguin continuar treballant amb normalitat i ha assenyalat que el model d’immersió lingüística queda avalat, una vegada més, també per instàncies judicials espanyoles. Amb tot, la plataforma, que aplega les principals entitat dels país en l’àmbit educatiu, alerta que les perspectives de l’avantprojecte de la llei Wert obliga a estar amatents davant del que podria ser una nova legislació espanyola que ataqués d’arrel el model d’èxit d’immersió lingüística a les escoles catalanes. A més, ha demanat que es deixi de judicialitzar l’ensenyament català ja que ens obliga a esmerçar esforços i recursos que s’haurien de dedicar a la millora de la qualitat i l’eficàcia del nostre model educatiu.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any