Marees ciutadanes contra les retallades i per més democràcia

  • Avui hi ha manifestacions a una desena de ciutats del país contra 'el cop d'estat financer'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.02.2013 - 18:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han sortit al carrer per protestar contra ‘el cop d’estat dels mercats’, convocats per col·lectius i moviments socials aplegats en la plataforma Marea ciutadana. Ho han fet a una desena de ciutats del país: encara hi ha en marxa les d’Alacant, Barcelona, Castelló, Eivissa, Lleida, Reus, Tarragona, València. A Girona, unes 300 persones s’han manifestat aquest migdia, i a Palma, més de tres mil manifestants han protestat aquesta tarda contra la corrupció i les retallades.

Entre els col·lectius que es manifesten hi ha els treballadors de sanitat (marea blanca), d’ensenyament (marea groga), de serveis socials (marea carabassa), de cultura (marea vermella) i contra els desnonaments (marea verda). Els motius de la protesta són molts: les retallades en educació, sanitat i cultura, un deute que consideren il·legítim, la corrupció, els desnonaments,… Per tot plegat exigeixen, a més de posar fi a les retallades, un ‘sistema públic real’ dels serveis bàsics i una auditoria del deute públic.

Milers de manifestants a Barcelona ‘per la justícia social’

A Barcelona, tres columnes han confluït a la plaça de Catalunya, des d’on els manifestants marxen cap a la plaça Sant Jaume amb el lema ‘Fem-los fora, juntes podem!’ i en defensa de la ‘justíca social’. Entre els nombrosos convocants, hi ha plataformes de defensa dels serveis públics com la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), en contra de la repressió policial, com Stop Bales de Goma, i de rebuig a la precarització laboral, com els Iaioflautes o assemblees d’indignats. També l’Assemblea de personal interí i substitut, CGT ensenyament, No paguem (per un transport públic al servei de les classes populars), USTEC, Assemblea de Sarrià-Sant Gervasi, Confederació Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Ateneu rebel, Assemblea de l’esquerra de l’Eixample, Assemblea de Santa Coloma de Gramenet, Tanquem els CIES, Ateneu Roig, Ojo con tu ojo o la CNT.

‘La pitjor crisi des de la transició’

Abans, a les cinc de la tarda, més de tres mil manifestants han sortit de la plaça Espanya de Palma ‘contra les retallades, la corrupció i per una democràcia vertadera’. Els organitzadors critiquen que ‘la pressió dels mercats financers, el deute generat per l’especulació i les brutals retallades dirigides contra la majoria de la societat per part del govern de Rajoy, juntament amb la corrupció i la pèrdua de legitimitat de les institucions, han causat la pitjor crisi des de la transició’. Una situació que ‘ha causat una reacció ciutadana, les marees’.

‘Aquest govern no ens representa’

Quatre marees han arrencat en diversos punts de València (les torres de Quart i Serrans, la plaça d’Espanya i el pont d’Aragó), i s’han dirigit cap a l’Estació del Nord, lloc de confluència des d’on ha sortit la manifestació unitària amb el lema ’23F Totes les persones, totes les reivindicacions juntes’. Milers de manifestants han protestat contra les retallades, les polítiques d’austeritat i la corrupció al crit de ‘aquest govern no ens representa’. Un dels coordinadors de la marxa, Alberto Martíne, ha explicat la necessitat d’una resposta unitària de la ciutadana per ‘fer prou pressió perquè el govern modifiqui la seua política’. ‘Les lluites sectorials tenen la seua raó de ser, però hem de convergir’, ha destacat.

Contra els ajuts al sistema financer

Unes 5.000 persones han participat a la manifestació de Lleida: l’acte ha començat a les cinc de la tarda a diversos punts de la ciutat, on s’han aplegat els manifestants en funció de la temàtica de la protesta. Totes han confluït a la plaça de Sant Joan, on les banderes de cada sector social han presidit l’escenari. El portaveu de la plataforma Lleida Social, Pere Enciso, ha explicat que l’èxit de la protesta posa de manifest la voluntat dels ciutadans de fer que els polítics ‘se n’adonin del seu cansament’. Ha demanat ‘un canvi de polítiques, que es tingui en compte la gent, se l’ajudi i no se l’enfonsi’. Els manifestants també cridaven consignes contra les ajudes al sistema financer mentre ‘la resta de la societat cada cop té menys recursos per consumir, i per tant les empreses que no venen acaben tancant’. Pere Enciso també ha criticat ‘les mentides constants de la classe política alhora que creix la pobresa i la fam, i per tant, l’activitat dels sectors socials’.

Concentració a la porta del Joan XVIII en defensa dels drets socials

Diferents columnes de manifestants han sortit des dels barris de la ciutat i s’han trobat a la plaça Imperial Tarraco. Després de travessar la ciutat, la manifestació han anat fins a la porta de l’Hospital Joan XXIII, on uns 4.000 tarragonins han cridat contra els desnonaments, les retallades i per reclamar justícia social. Allà s’hi han afegit treballadors del centre, i s’ha llegit el manifest. 
Les retallades en la sanitat han centrat bona part de la protesta i també han demanat dures penes de presó per als polítics corruptes i banquers com a solució de la situació actual. Antoni Peco, portaveu de la Plataforma en Defensa dels Drets Socials a Tarragona, ha lamentat que actualment hi hagi gent a la ciutat que passa gana, es queda sense casa o perd la feina mentre els governs rescaten els bancs.

‘Ara són els mercats qui volen imposar una dictadura’

Més de dues-centes persones s’han manifestat a migdia pels carrers de Girona en contra de les retallades socials, la corrupció, els casos d’espionatge descoberts a Catalunya i la ‘dictadura dels mercats econòmics i de les entitats bancàries’. Els manifestants, carregats amb pancartes i cridant lemes en contra el govern espanyol i el d’Artur Mas, han tallat la circulació de diversos carrers, han llançat sobres davant la seu del PP i han penjat xoriços a una de les entitats de Bankia. ‘Fa 32 anys vam tenir un intent de cop d’estat i ara sembla que són els mercats econòmics qui volen imposar una nova dictadura’, ha criticat un dels membres de l’entitat organitzadora, la Xarxa pels Drets Socials, Pau Gàlvez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any