Bárcenas va deixar constància davant de notari de les donacions i els receptors del PP

  • A mitjan desembre de 2012

VilaWeb
Redacció
21.02.2013 - 18:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas va passar pel notari el 14 de desembre de 2012 per deixar constància en una acta notarial que ell i Alvaro Lapuerta, el tresorer anterior, eren els responsables de controlar un compte de donatius al PP entre el 1994 i 2009. En aquest compte hi figuren amb tot detall els noms dels donants i els receptors dels fons, segons diu l’informe que la Unitat de Delictes Fiscals i Econòmics (UDEF) ha lliurat al jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz.

Aquesta declaració davant el notari, a la què ha tingut accés l’ACN, es va fer un mes abans que es donés a conèixer el resultat de la comissió rogatòria enviada per l’Audiència Nacional, que va posar de manifest que l’extresorer del PP disposava d’un compte a Suïssa per valor de 22 milions d’euros.  

Segons l’informe de la UDEF, Bárcenas va declarar que disposava d’aquests comptes que recollien els donatius que el PP havia rebut entre 1994 i 2009 i el repartiment que s’havia fet d’aquests diners. Els documents apunten “amb detall els noms dels donants i els perceptors dels fons”.   

L’informe de la UDEF diu literalment que el 14 de desembre del 2012 Bárcenas “compareix davant el norati Andrés Domínguez Nafria atorgant una acta de manifestació de fets en protocol 5.133 amb el següent tenor literal: Que ha estat responsable juntament amb Don Álvaro de Lapuerta del control dels ingressos i despeses de l’epígraf Donatius del PP entre els anys 1994 i 2009”.

Segons el document, Bárcenas “manifesta que en aquest compte analític reflecteix exclusivament els ingressos obtinguts pel concepte de donatius i la seva corresponent aplicació en concepte de despeses, trobant-se visat el corresponent suport documental per ambdós com a responsables de l’ús d’aquests fons i reflectint amb detall els noms dels donants i dels perceptors dels fons”.

Segons El País, el mitjà que va fer pública la suposada ‘comptabilitat secreta’ de Bárcenas, aquesta declaració casa amb els documents que es van fer públics el 31 de gener en què apareixen com a perceptors d’aquests fons membres de la cúpula del PP que van des de Mariano Rajoy i Maria Dolores de Cospedal a Rodrigo Rato i Javier Arenas.  

Bárcenas declara dilluns

Aquest dimecres la fiscalia anticorrupció va enviar un escrit al jutge Ruz on apuntava que existeixen “múltiples i contundents indicis” de la comissió de diversos delictes per part de Bárcenas. La fiscalia també va demanar al jutge que adopti mesures cautelars després de la declaració que Bárcenas ha de fer el pròxim dilluns a la una del migdia.  

L’extresorer del PP haurà de respondre les preguntes del jutge, del fiscal i també de l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade) que exerceix d’acusació particular en el marc de la peça separada del cas Gúrtel pel compte suís.  

El jutge també va rebre aquest dimecres un informe de l’Oficina Nacional d’Investigació i Frau (ONIF) que depèn del Ministeri d’Hisenda  que apunta que Bárcenas va evitar el pagament d’1.085.416 euros en IRPF i impost del patrimoni al 2007.

 

Més informació: Entitats catalanes presenten una querella criminal contra Bárcenas

[VÍDEO] Veriueu-ho: Del reggae de Bárcenas als cops de porra de la Primavera Valenciana

La connexió valenciana amb els papers de Bárcenas

El gest obscè de Bárcenas a la premsa

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any