La connexió valenciana amb els papers de Bárcenas

  • Sedesa va donar 200.000 euros al PP, segons la documentació · L'empresa és vinculada al president de les corts i esquitxada pel cas Gürtel

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas Bárcenas és una derivació del cas Gürtel, de suposada corrupció i finançament irregular del PP. ‘A mesura que cauen persones amb molta informació, es va demostrant que la trama de finançament del PP és l’escàndol més gros de la democràcia’, diu a VilaWeb la diputada de Compromís Mònica Oltra. I en la documentació publicada ahir per El País apareixen donacions al partit d’empresaris vinculats o encausats pel cas Gürtel. Una de les empreses és Sedesa, de la família del president de les Corts Valencianes, Juan Cotino. Sedesa va pagar 200.000 euros al PP, segons la documentació de Bárcenas.

‘Recordem que Sedesa s’enriqueix aprofitant que la Generalitat els adjudica obres. És l’empresa de [el president de les Corts, Juan] Cotino. I així els diners tornen al Partit Popular. La procedència dels diners podrien venir d’activitats que impliquen suborn. Tu m’adjudiques i jo et pague. Igualment, en el cas Gürtel hi ha constructores darrere. Segons el tribunal, eren sis constructores que hi havia darrere les donacions’, explica Mònica Oltra.

El jutge del cas Gürtel va encausar nou representants legals de diverses empreses per comprovar si pagaven actes electorals del PP valencià. Entre aquestes empreses hi havia Enrique Ortiz e Hijos, Facsa, Lubasa Desarrollos Inmobiliarios i Sedesa. Sedesa Inversiones, Sedesa Obras y Servicios i la Fundació Sedesa tenien d’administrador i president Vicente Cotino Escrivá, nebot de Juan Cotino, que a més de president actual de les corts fou també vice-president de la Generalitat.

Mercadona

D’una altra banda, l’empresa Mercadona també és una de les que va aportar diners al PP, segons la comptabilitat secreta dels ex-tresorers del partit. La majoria de donants eren empresaris i companyies vinculades a la construcció, però fora d’aquest sector el nom més conegut que hi ha en aquests papers és Mercadona, l’empresa valenciana del sector del gran consum. Concretament, va ingressar al partit 90.000 euros el 2004 i 150.000 el 2008.

L’empresa ha negat aquesta informació. ‘Mercadona mai no ha participat en operacions de finançament a partits polítics. La informació que hi ha a la llista sobre la companyia és falsa’, va dir un portaveu de l’empresa al diari El País. I va afegir que els serveis jurídics de l’empresa estudiarien la possibilitat de prendre mesures legals contra aquesta informació.

Mercadona és una de les empreses de l’estat espanyol amb més beneficis. En els darrers comptes presentats, el 2011, indicava uns beneficis de 474 milions, un 19% més que l’any anterior. I la facturació va créixer d’un 7,9% més, fins a 16.448 milions.

Les donacions al PP

Entre els empresaris que van donar diners al PP hi ha Luis del Rivero, que va pagar 120.000 euros el 2004, quan era vice-president de Sacyr Vallehermoso, i 260.000 euros el 2006, quan ja n’era president. També hi ha tres ingressos de Juan Miguel Villar Mir, president d’OHL, de 100.000, 180.000 i 250.000 euros el 2004, 2006 i 2008. Més donatius: el de José Mayor Oreja, president de FCC Construcción –i germà de l’ex-ministre– que va pagar 90.000 euros i 75.000 euros en dos pagaments el 2008.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any