La corrupció esvera el parlament

  • Camacho demana a Mas un 'pacte de la Moncloa' sobre corrupció · Junqueras diu que la proposta li repugna • ICV dóna un decàleg contra la corrupció al president

VilaWeb
Redacció
13.02.2013 - 12:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El fet que alguns partits polítics amb dotzenes d’encausats i fins i tot condemnats per corrupció s’atreveixin a proposar-se ells mateixos com a inquisidors i fiscals contra la corrupció en aquest parlament repugna al sentit més bàsic de l’ètica’, ha dit indignat el president d’ERC, Oriol Junqueras, al parlament. Es referia a la proposta que la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, havia fet a Mas de fer un pacte per la transparència amb Rajoy. Els casos de corrupció política han marcat la primera sessió de control de la legislatura.

Camacho havia demanat a Mas que col·laborés amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per prendre mesures contra la corrupció i per arribar a un gran pacte per la transparència política. I ha avançat que el PP proposaria una nova llei per a obligar els partits a fer públics els comptes a internet i a fer plegar tots els càrrecs encausats immediatament.  

Mas ha suggerit a Camacho que portés aquesta proposta a la ponència conjunta que elaborarà el projecte de llei de transparència. I li ha recomanat que presentés una demanda per les presumptes escoltes de què fou víctima en una trobada en un restaurant amb l’ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola. ‘Jo quan m’he trobat amb un d’aquests casos de guerra bruta he presentat querelles criminals contra gent molt poderosa’, ha dit el president, que ha afegit que aquest seria un gest de transparència.

Camacho ha volgut replicar, però la presidenta del parlament, Núria de Gispert, li ho ha impedit perquè ja havia exhaurit el temps d’intervenció. Camacho hi ha insistit, però De Gispert li ha negat la petició. ‘No faré cap excepció’, ha reblat.

Hi ha hagut un altre moment de tensió, quan Joan Herrera s’ha aixecat de l’escó per lliurar a Mas un document amb tot un seguit de mesures contra la corrupció. Herrera ha dit que amb això volia parlar directament de compromisos, i no de ‘cimeretes ni teatrets’, en referència a la reunió de la setmana passada al palau de la Generalitat amb jutges, fiscals i òrgans institucionals per acordar mesures contra la corrupció. Mas li ha retret que només volgués treure’n una foto, d’aquest gest. I tot seguit ha afegit que cap partit, ni ICV, CiU, ERC ni Ciutadans, ha remarcat, no ha complert pas un article de la llei de finançament de partits que diu que s’han de passar els comptes per una auditoria interna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any