Benet XVI anuncia que plega, en un gest insòlit

  • És la primera renúncia d'un papa des del 1415 · Es farà efectiva el 28 de febrer a les vuit del vespre i obrirà el procés d'elecció d'un nou pontífex

VilaWeb
Redacció
12.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El papa Benet XVI (Twitter) va sorprendre tothom ahir quan anuncià que plegava. Va dir que deixaria el pontificat el 28 de febrer. Ho va dir en llatí durant el consistori per a la canonització dels màrtirs d’Otranto, i el motiu adduït fou que li mancaven forces. ‘Noto el pes de l’encàrrec, plego pel bé de l’Església’, va dir. I va afegir, als cardenals, durant el consistori: ‘Havent examinat repetidament la meva consciència davant Déu, he arribat a la certesa que les meves forces, per l’edat avançada, ja no són les que caldria tenir per exercir adequadament el ministeri de sant Pere’ (comunicat íntegre, traduït al català).

La renúncia de Benet XVI es farà efectiva el 28 de febrer a les vuit del vespre. Aleshores quedarà vacant la seu del pontificat, i començarà un període d’un parell de setmanes, aproximadament, fins a la celebració del conclave, quan els cardenals es tancaran a la Capella Sixtina per decidir durant un temps indefinit qui serà el nou papa.

La primera renúncia d’un papa des del 1415

Benet XVI pot decidir el seu nou lloc a l’Església, però no pas qui haurà de ser el seu successor. El fet que un papa plegui és absolutament insòlit. Només n’hi ha dos precedents, dels segles XIII i XV. En el primer cas, Celestí V va plegar l’any 1294, havent exercit el ministeri papal pocs mesos, perquè ningú no l’havia preparat i no es trobava capacitat per al pontificat. De fet, per a molts analistes gairebé no es pot ni considerar que Celestí V exercís realment de papa. El 1415, Gregori XII va renunciar el pontificat després de nou anys.

L’última piulada

El papa Benet XVI, al final de l’Angelus d’ahir, va fer un piulet que, segons una part de la premsa italiana, ja era premonitori: ‘Hem de tenir fe en la força de la misericòrdia de Déu. Som tots pecadors, però la seva gràcia ens transforma i ens renova.’ Ha estat repiulat, en anglès, vuit mil vegades:

 

We must trust in the mighty power of God’s mercy. We are all sinners, but His grace transforms us and makes us new.

— Benedict XVI (@Pontifex) 10 de febrer de 2013

 

La renúncia es farà efectiva tan sols quatre dies abans de les eleccions italianes. Les especulacions sobre les veritables raons d’aquesta dimissió no han tardat a omplir les pàgines dels rotatius de tot el món. En definitiva, es poden resumir en cinc les raons més esmentades sobre aquesta renúncia a la cúspide de l’Església.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any