Rajoy es va apujar el sou un 30% en plena crisi

  • El PP va passar a pagar-li de 136.000 a 196.000 entre en quatre anys · Polèmica pel desfasament entre allò declarat a hisenda i al congrés referit al 2010 i entre el sou que va dir que cobrava el 2007 en un programa de televisió i el sou publicat avui

VilaWeb
Redacció
10.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com era d’esperar, la publicació de les rendes fiscals i de patrimoni del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha aclarit res respecte el presumpte cobrament de diner negre mitjançant sobres. No només perquè hom sap que precisament el diner negre no es declara, sinó perquè només s’han fet públiques les xifres a partir del 2003, just després de les presumptes irregularitats vinculades a l’ex-tresorer del partit, Luis Bárcenas. Ara, les xifres conegudes ahir han obert dues noves polèmiques que posen Rajoy una mica més contra les cordes.

Tres sous, un dels quals no para de créixer

D’una banda, el PP va apujar-li el sou un 30% en plena crisi, mentre ell mateix propugnava austeritat i moderació salarial, probablement per compensar el final de la pensió com a vice-president, de 62.000 euros anuals, que com a màxim es pot cobrar dos anys seguits. És a dir, Rajoy cobrava del PP l’any 2004 136.000 euros anuals. I l’any 2009 en cobrava 196.000. La primera apujada va arribar la tardor de l’any 2005, quan va deixar de cobrar la pensió de vice-president: el PP li va apujar el sou fins a 144.000 euros, cosa que en cap cas, compensava la pèrdua de la pensió. Però l’any 2007 el partit va passar a pagar-li 157.000 euros anuals i, l’any 2008, 186.000. I en plena crisi, l’any 2009, el PP va passar pagar-li 196.000 euros. Aquell any, tenint en compte també el sou del congrés, Rajoy va ingressar 240.000 euros bruts.

L’any 2010, per primera vegada, Rajoy es va abaixar el sou del PP: de 196.000 a 181.000 euros. Però al 2011 se’l va tornar a apujar fins a 200.000. Aquell també va baixar el sou del congrés, però Rajoy va mantenir els seus ingressos entorn als 240.000 euros. El 2011, per una altra banda, és l’únic any en què Rajoy va declarar a Hisenda 163.000 euros bruts més en concepte de ‘rendiment d’activitats econòmiques’, que poden correspondre tant a valors en accions o possessions com al fet que aquell any va publicar un llibre de memòries. És important notar que els anys 2004 i 2005 Rajoy cobrava tres sous: el del PP, el del congrés dels diputats i la pensió com a ex-vicepresident. A partir del 2005 i fins que va ser elegit president, en va cobrar dos.

Desfasament entre allò declarat a hisenda i allò declarat al congrés

L’altra dada que ha generat controvèrsia, especialment a la xarxa, és el fet que tenint en compte les xifres publicades avui, hi ha un gran desfasament entre el sou del PP que Rajoy va declarar a hisenda per al 2010 (181.000) i el que va declarar al congrés respecte el mateix concepte (98.225). Aquest és l’únic any en què es poden comparar aquestes xifres, car l’obligació de declarar al congrés els sous dels diputats només hi és des de 2011.

Declarar sou com a dietes?

Segons fonts de la Moncloa citades per diversos mitjans, aquesta diferència es deu al fet que una quantitat és en net i l’altra en brut. Sigui com sigui, encara que aquesta fos una possible explicació del desfasament, la informació publicada és insufucient per a poder aclarir a què es deu aquesta diferència, perquè en la documentació lliurada al congrés on s’hi especifiquen els ingressos de 98.225 euros no s’hi indica pas que sigui una xifra en net. El que sí que és rellevant és que aquesta quantitat és definida a la documentació del com a ‘dietes i despeses de representació’, conceptes que, sovint, no cotitzen. D’aquesta manera, declarant un sou com a dietes s’eviten incompatibilitats jurídiques, perquè el congrés exigeix, en principi, dedicació exclusiva.

A l’espera d’una explicació raonable per part del partit o del mateix Rajoy, tot plegat podria explicar un dels trucs dels diputats per a cobrar un segon sou a part del del congrés, sense cometre aparentment cap il·legalitat. És a dir, del que es tractaria és de cobrar un sou fora del congrés (181.000 euros, en el cas de Rajoy) sotmès a l’IRPF i després declarar a la cambra la quantitat neta d’aquest sou com a dietes i despeses de representació.

El queva dir a Lleida TV i el ball de xifres de l’any 2007

Però els desfasaments derivats de la renda publicada avui per Rajoy no s’acaben aquí. L’any 2007 Rajoy no va voler dir quan cobrava en una de les preguntes que una pensionista li va fer al programa ‘Tengo una pregunta para usted’ de TVE. Però dies després sí que ho va fer en una entrevista amb Lleida TV. Rajoy va dir que cobrava mensualment tres mil euros com a diputat i quasi cinc mil més del Partit Popular.

Aleshores no va dir si eren quantitats en net o en brut. Però si comparem aquestes quantitats amb les xifres publicades ahir veiem que efectivament els tres mil euros mensuals es corresponen als 42.000 euros del congrés (repeartits en catorze pagues) i que, en canvi, els cinc mil  euros que ell va dir que cobrava del partit queden molt lluny dels 157.717 euros que segons les xifres publicades va cobrar aquell any del Partit Popular. Aquests més cent cinquanta mil euros correspondrien a un sou de 13.143 euros bruts al mes en dotze pagues o en 11.266 en catorze pagues. És a dir, que Rajoy cobrava del partit més del doble del que va declarar a l’entrevista.

Fins i tot, en cas que a l’entrevista hagués dit una xifra en net i l’altra en brut i suposant que els quasi cinc mil euros que Rajoy va dir que cobrava del partit fossin nets, les xifres tampoc no quadren. En aquest cas, els 157.717 euros que va cobrar, aplicant-li la màxima retenció, serien 89.899 euros nets, és a dir, 7419 euros nets en dotze pagues o 6.421 euros en catorze pagues.

‘Tinc els problemes que tenen tots els ciutadans’

Rajoy no va tornar a dir mai més en el seu sou en cap altra acte públic ni entrevista. El que va dir, dies més tard, va ser el següent: ‘Miro el meu compte a final de mes perquè ho necessito, ho necessito i molt, i a més la meva dona també treballa, i llavors tinc els problemes que tenen tots els ciutadans. No estic a la política per diners.’ Aquell 2007 Rajoy va cobrar més de 200.000 euros bruts en sous, a banda de 700.000 euros invertits en borsa i 231.000 euros més en dipòsits bancaris, segons la renda de patrimoni (pdf) d’aquell publicada ahir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any