El meu hobby, ser voluntari

  • El voluntariat d'avui en dia ofereix propostes per a tots els gustos en combinar aficions, ganes d'ajudar i vocació professional

VilaWeb
Marina Presas i Anna Pérez
07.02.2013 - 11:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És probable que quan pensis en voluntariat només et vinguin al cap menjadors socials, monitors d’esplai i cuidadors de gent gran. Però els temps han canviat, i ara es pot ajudar de moltes altres maneres, escollint entre una oferta cada vegada més àmplia i original. Teixir una bufanda per a un avi o col·laborar en la teràpia a disminuïts psíquics amb cavalls en són alguns dels exemples.

El voluntariat s’ha reinventat i combina cada vegada més les ganes d’ajudar els altres amb les aficions personals. Les associacions i ONGs constaten la importància d’impulsar iniciatives cridaneres que atreguin voluntaris a partir de les seves motivacions. D’aquesta manera, poden practicar el seu hobby i, a la vegada, dedicar una estona al voluntariat.

L’associació Ressò organitza concerts en hospitals i anima les sales d’espera amb actuacions musicals. Tres dies a la setmana músics voluntaris toquen a l’Hospital Sant Joan de Déu per alleujar l’estrès habitual d’aquest tipus d’espais.


Una altra iniciativa és la que promou TEB Lleure Vallès, que acompanya discapacitats intel·lectuals en activitats d’oci. Els voluntaris fan de monitors en una gran quantitat de sortides, des d’excursions fins a escapades nocturnes a la discoteca, passant per classes de ball i partits de futbol.

El voluntariat, però, no només beneficia les persones. La fundació CRAM ofereix la possibilitat de rescatar animals marins encallats a la costa catalana, i cuidar-los després. D’altra banda, el Projecte Rius és el voluntariat perfecte pels amants de la natura. Organitzat per l’associació Hàbitats, reuneix voluntaris per inspeccionar trams de rius de 500 metres dues vegades a l’any, a la primavera i a la tardor. Gràcies a les dades recopilades s’elabora l’Informe Anual sobre l’Estat de Salut dels Rius i Rieres de Catalunya. Els més compromesos fins i tot poden adoptar un tram i cuidar-lo, amb actuacions com la recuperació de camins, la plantació d’arbres i el manteniment de la biodiversitat.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any