El compromís, la clau de l’èxit

  • Un dels dinamismes més importants del moviment escolta és el compromís. La dificultat de mantenir-lo és elevada entre els joves que tenen altres inquietuds o prioritats.

VilaWeb
Meritxell Parramon i Anna Prat
05.02.2013 - 09:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte. 2/4 de 4 de la tarda. Nois i noies de Catalunya es disposen a fer una mateixa activitat durant dues o tres hores a la tarda: anar al cau. “No puc, tinc cau”, diuen als amics o amigues que els proposen anar al cinema o a fer una volta. El dilluns arriben a l’escola i els companys i les companyes comenten les aventures que van passar el dissabte a la tarda. Els miren i els demanen: “I vosaltres, què vàreu fer en aquella secta?”. 

Ho tenen molt clar. “El compromís que tenim amb el cau va més enllà dels diners que et poden pagar per fer un servei”, comenta en Marc. Durant l’adolescència és complicat mantenir un vincle estable amb una entitat social ja que sovint prevalen altres interessos, com per exemple el grup d’amics o les competicions esportives. Malgrat tot, la implicació amb el grup és una qüestió fonamental en el moviment escolta, ja que sense ella els projectes costen de tirar endavant. 

Deixar el món millor de com l’hem trobat

És un dels objectius que persegueixen els escoltes. Per tal d’aconseguir-ho duen a terme una sèrie de serveis i projectes que requereixen preparació i molt de temps. És per això que la paraula ‘compromís’ és rellevant pel moviment.

Des de ben menuts es posa èmfasi en una sèrie de valors basats en l’austeritat, la cooperació i la solidaritat. L’objectiu és que els nens i les nenes es sensibilitzin amb la realitat social i puguin aportar el seu “granet de sorra” per “deixar el món millor de com l’han trobat”, sosté Núria Mitjavila, cap de l’AEIG la Claca de Cassà de la Selva.

Els nens i les nenes s’organitzen en funció de les edats. D’aquesta distribució sorgeixen cinc grups, les unitats o branques, les quals tenen diferents noms. Cada unitat té un lema i aquest simbolitza el grau de compromís que es pren a cada període.

Castors i Llúdrigues (Cill’s), de 6 a 8 anys | “Compartir és viure”

Llops i Daines (Llid’s), de 8 a 11 anys | “Tant com puc”

Ràngers i Noies Guies (Ring’s), d’11 a 14 anys | “Sempre a punt”

Pioners i Caravel·les (Pic’s), de 14 a 17 anys | “Disposats a servir”

Trucaires (Truc’s), de 17 a 19 anys | “Tots a la recerca d’un compromís”

Repercussió social

Jugar a l’escoltisme és “jugar a ser solidari, a compartir, a sentir-te unit als altres companys, a treballar en equip”, afirma Miquel Àngel Essomba, autor del llibre ‘Codi Obert. Programari lliure per a caps’. Els caps dediquen moltes hores a preparar els caus pels nois i noies. El que els mou a fer el servei de forma altruista és veure que la seva tasca repercuteix positivament a la societat.

Qui recolza la tasca dels caps?

– Caps d’agrupament

Són els caps amb més experiència al cau o en ocasions també poden ser pares i mares. Tenen les eines suficients per donar recolzament als diferents equips. Realitzen seguiments de forma periòdica per detectar els aspectes a millorar i coordinar tot l’agrupament.

– Responsables pedagògics

Caps que controlen el compliment del mètode. Al mateix temps, donen suport aportant nous recursos i idees als equips.

– Formació específica

Anomenades FO.CA (Formació de caps), FORMIGA (Formació de Minyons i Guies d’Aprofundiment), FOFO (Formació de Formadors)… Espais de formació específics per gent del moviment.

– Reunions del moviment

L’engranatge es complementa amb reunions amb altres caus del moviment per aconseguir una actuació coordinada. Per això, periòdicament, representants dels diferents caus d’una zona es reuneixen per tractar qüestions que afecten el moviment.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any