L’Eurocambra demana al BCE que tracti el deute de les regions amb poder legislatiu i fiscal com a deute sobirà

  • Tremosa defensa que l'equiparació augmentaria la demanda de bons catalans i n'abaratiria els interessos

VilaWeb
Redacció
22.01.2013 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu ha demanat al BCE que equipari els bons de regions amb poders legislatius i fiscals, com Catalunya, País Valencià i les Illes, al deute públic sobirà. El comitè d’Afers Econòmics i Monetaris de l’Eurocambra ha aprovat amb suport de tots els grups una esmena a favor que es tracti de la mateixa forma i s’apliquin els mateixos estàndards als bons sobirans i als dels governs ‘regionals’, perquè ambdós tenen una influència rellevant en la bona transmissió de la política monetària del BCE. L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, confia que això faci més atractius per als inversors i les entitats financeres els bons de la Generalitat.

El BCE considera actualment el deute públic regional inferior al sobirà o estatal i això fa que, tot i tenir la mateixa qualificació creditícia, als bons de la Generalitat, per exemple, se’ls apliqui un descompte que els fa menys atractius que els que emet el Tresor espanyol.

L’equiparació dels bons de la Generalitat amb el deute estatal n’augmentaria la demanda en el mercat i això previsiblement abaratiria els tipus d’interès que paguen Catalunya, País Valencià i les Illes i, per tant, ‘rebaixaria els costos del deute públic i ajudaria el govern a complir amb els objectius de dèficit imposats per Madrid’, ha reivindicat Tremosa.

‘Quan un banc demana un préstec al BCE i posa el deute català com a garantia rep un import equivalent al 80% dels títols dipositats, és a dir que se li aplica un descompte del 20%, mentre que el deute públic espanyol, tot i tenir el mateix ràting, només pateix un descompte del 10,5%’, ha lamentat l’eurodiputat de CiU. ‘Aquesta diferència substancial fa molt més atractiu per als bancs comprar deute d’un estat, com l’espanyol, malgrat que estigui en igualtat de condicions de valoració que el deute català’, en aquest cas un ràting BBB- segons l’agència Fitch, ha afegit Tremosa.

El comitè d’Afers Econòmics i Monetaris també ha demanat que en les properes macro-subhastes o injeccions massives de liquiditat del BCE (LTRO, en argot comunitari) s’obligui els bancs a complir algunes condicions, com reobrir l’aixeta del crèdit a les petites i mitjanes empreses i a les famílies. Segons Tremosa, ‘aquest és un clam de la classe mitjana, que veu com cada cop és més difícil accedir a condicions de finançament favorables’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any