S’ha mort l’actriu Anna Lizaran

  • Reconeguda com una de les més grans actrius de l'escena catalana, Anna Lizaran tenia 68 anys

VilaWeb
Redacció
12.01.2013 - 01:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actriu Anna Lizaran s’ha mort d’un càncer que se li va diagnosticar fa poc. Amb més de quaranta anys de professió al seu darrera Anna Lizaran havia treballat a Comediants i havia estat una de les fundadores del Teatre Lliure. Lizaran havia suspès la participació en l’espectacle ‘La Bête‘, que inaugurava la temporada al Teatre Nacional aquest setembre, per problemes de salut. La seva darrera obra ha estat ‘Agost’, al TNC, per la qual es va guanyar un reconeixement unànime.

Anna Lizaran va estudiar art dramàtic al Centre d’Estudis Experimentals de Barcelona i va ésser un dels primers membres del grup teatral Els Comediants. El 1974, es va establir a París per estudiar amb el mim Jacques Lecoq, va tornar el 1976 i va començar a treballar en el Teatre Lliure, del qual en fou una dels seus membre fundadors.

Al llarg de la seva carrera ha treballat tant en cinema, on ha treballat al costat de directors com Pedro Almodóvar, Francesc Betriu, Rosa Vergés o Ventura Pons, com a la televisió, participant en produccions com ‘Jet Lag’, ‘La Mari’, ‘L’un per l’altre’, ‘Porca Misèria’ i ‘La Via Augusta’. L’any 1995 va realitzar la seva única incursió en la direcció teatral amb l’obra Arsènic i puntes de coixí, al Teatre Lliure de Gràcia, amb Carme Molina, Conxita Bardem, Montse Guallar i Jordi Bosc, entre d’altres actors.

En teatre, ha participat en la major part dels muntatges teatrals realitzats al Teatre Lliure sota els millors directors del país, entre els quals destaquen Lluís Pasqual a ‘Hamlet’, ‘Tot esperant Godot’ o ‘La Tempestad’, Josep Maria Mestres a ‘Un matrimoni de Boston’, Sergi Belbel a ‘Forasters’, ‘Agost’ i ‘Dissabte, diumenge i dilluns’, Ramón Simó a ‘Escenes d’una execució’, Joan Ollé a ‘Aquesta nit impovisem’, Fabià Puigserver a ‘Lorenzaccio’ i ‘Les noces de Fígaro’, Carles Santos a ‘L’adéu de Lucrècia Borja’ i Josep Maria Flotats a ‘Una jornada particular’.

L’any 1982 fou guardonada amb el Premi Margarida Xirgu de teatre, el 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003, el Premi Nacional de Teatre per la seva interpretació a ‘Escenes d’una execució, de Howard Barker’.

Més informació: El món de la cultura homenatja Lizaran, ‘una de les més grans’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any