ICV i la CUP demanen que la declaració de sobirania sigui més oberta

  • Volen que el text es pugi modificar per incloure els altres partits a favor del dret de decidir

VilaWeb
Redacció
11.01.2013 - 11:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tant ICV-EUiA com la CUP han demanat a CiU i a ERC que la declaració de sobirania que han proposat de portar al parlament el 23 de gener vinent sigui més oberta. La portaveu ecosocialista, Dolors Camats, ha lamentat que CiU i ERC no hagin inclòs tots els partits a favor del dret de decidir i considera que això empetiteix el dret de decidir. ‘Menys partit i més país’, ha declarat a Catalunya Ràdio, que tot i veure possible el seu suport el proper 23 de gener, considera que el text és ‘excloent i cal negociar-lo.

Camats considera que la consulta necessita el suport de tothom i la declaració no ho planteja com un procés democràtic obert, sinó com un ‘plebiscit per la independència’ del qual en determina el resultat i ho tracta com si només tingués un únic resultat possible. Està d’acord que Catalunya és un subjecte polític i jurídic perquè sinó no es podria arribar a fer una consulta

Però opina que és un error d’entrada plantejar el text com un acord a dos, que legítimament tenen un acord de govern, i per això lamenta que s’hagi deixat de banda ‘l’objectiu nacional’ que hagués hagut de permetre que tots els partits a favor de la consulta s’hi sentissin representats, i per això s’ha mostrat oberta a negociar les properes setmanes per millorar el document.

‘Ens hem trobat la taula parada’

El cap de llista de la CUP, David Fernàndez, ha dit també a Catalunya Ràdio que les bases analitzarien amb una mirada crítica l’esborrany de declaració, i que ho farien amb el seu ‘ritme polític propi’. Fernàndez ha recordat que la posició de la CUP és inequívoca sobre la defensa del dret d’autodeterminació, però ha lamentat l’aposta per la pertinença a la UE que fa el text i que no es faci referència als Països Catalans. Ha demanat que l’acord englobi tota la ciutadania i que s’hi puguin afegir els partidaris del no. I ha criticat també el fet d’haver rebut el text tot just ahir. ‘Ens hem trobat la taula parada’, ha dit.

Els matisos que ha destacat Fernàndez que inclouria en el document fan referència al marc de la Unió Europea, la qüestió dels Països Catalans i l’activació i participació popular de tot aquest procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any