El subcomandant Marcos diu que el món ha ingressat en una nova era maia

  • Avui fa quinze anys de la matança d'Acteal

VilaWeb
Redacció
22.12.2012 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El principal ideòleg, portaveu i comandament militar del grup armat indigenista mexicà anomenat Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN), Rafael Sebastián Guillén Vicente, conegut com el subcomandant Marcos, ha emès aquest divendres un comunicat amb motiu del quinzè aniversari de la matança d’Acteal i ‘l’ingrés en una nova era maia’.

‘Ho vàreu sentir? És el so del seu món ensorrant-se. És el del nostre ressorgint. El dia que ha estat el dia, era nit. I la nit serà el dia’, ha dit el subcomandant Marcos en el seu breu comunicat.

El missatge ha arribat poques hores després que més de 40.000 membres de les bases de suport zapatistes desfilessin silenciosament a cinc ciutats de l’estat de Chiapas, en la mobilització més important d’aquesta organització des que va prendre les armes, l’1 de gener del 1994.

Els participants a l’acte van partir de Sant Cristóbal, Las Margaritas, Ocosingo, Sant Cristóbal de las Casas, Palenque i Altamirano, en tots els casos focus de l’aixecament zapatista i llocs on els pobles maies s’alçaren en rebel·lia (tzeltals, tzotzils, choles, tojolabales i mam). Es van concentrar a les places principals de les esmentades localitats en silenci.

La massacre d’Acteal va ser executada per paramilitars el 22 de desembre del 1997 en la qual van morir 45 persones, totes elles membres de la comunitat tzotzil. El govern mexicà va dir que era deguda a un conflicte ètnic, tot i que l’oposició i diverses organitzacions humanitàries al·leguen que l’incident va ser part de l’estratègia de defensa del govern en la seva lluita contra l’EZLN.

El llavors president del país, Ernesto Zedillo, acusat de crims contra la humanitat per la seva presumpta implicació en aquesta matança, viu actualment a l’estat nord-americà de Connecticut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any