El pla de Rajoy per a aturar el referèndum

  • El País exposa els passos del govern espanyol per a dinamitar el pacte CiU-ERC · El Mundo diu que la Moncloa es planteja de suspendre l'autonomia

VilaWeb
Redacció
20.12.2012 - 08:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘L’ordenament jurídic té molts mecanismes per frenar qualsevol il·legalitat’, deia ahir la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, referint-se al referèndum del 2014. Un cop rubricat el pacte CiU-ERC, l’executiu de Rajoy es comença a activar políticament i jurídicament per dinamitar-lo i per aturar el referèndum. El País exposa un seguit de mesures que la Moncloa vol desplegar des d’ara mateix.

Quant al referèndum, el govern espanyol considera que n’hi haurà prou d’aturar-lo mitjançant un recurs al Tribunal Constitucional espanyol; primer, recorrent contra la llei de consultes catalana, que s’aprovarà al parlament al començament de la legislatura. I, si no, portant al Constitucional el referèndum mateix.

Segons aquest diari, el govern espanyol creu que dins de CiU no hi ha consens sobre el referèndum, i confia que Josep Antoni Duran i Lleida i una part d’Unió pressionin Mas perquè no s’arribi a fer.

El propòsit de Rajoy és, doncs, d’anar aïllant Mas, de tal manera que no li quedi cap més remei que cercar pactes amb el PP i amb el PSC.

I per això el president espanyol disposa del ministre d’Hisenda i Administacions Públiques, Cristóbal Montoro, que té les finances de la Generalitat a les seves mans. Justament ahir, el mateix dia que Mas i Junqueras signaven l’acord de legislatura, ja amenaçava amb un ofec financer de la Generalitat. Montoro tindrà el paper de pressionar constantment.

Com ho farà? No es proposa pas ‘deixar caure Catalunya’, perquè això enfonsaria Espanya en els mercats. Però podria aplicar sancions al govern català, i tancar l’aixeta de les transferències del fons de liquiditat, condicionades al compliment de l’objectiu de dèficit. I podria fer ús de la llei d’estabilitat per a intervenir la Generalitat.

Més mesures: Montoro prepara un recurs d’inconstitucionalitat contra el nou impost de la Generalitat sobre els dipòsits bancaris. El recurs el podria aprovar el consell de ministres demà mateix. El ministre es mirarà amb lupa tots els impostos i taxes que preveu el pacte CiU-ERC, per anar-hi presentant recurs.

Suspensió de l’autonomia

Aquest manual de pressió que exposa El País no inclou pas cap mesura extraordinària, com ara la suspensió de l’autonomia. Però un altre diari espanyol, El Mundo, publica avui, citant fonts de la Moncloa, que el govern espanyol es disposa a ‘anar a totes’. Segons aquest diari, ha sospesat d’inhabilitar Mas per un delicte de desobediència o de prevaricació, inclosos en el codi penal. I una de les possibilitats és d’aplicar l’article 155 de la constitució, és a dir, suspendre l’autonomia de Catalunya.

 

Informació relacionada: El govern espanyol ja pensa a inhabilitar Mas per la via penal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any