Herrera a ERC: ‘El dret de decidir no val 4.000 milions’

  • El dirigent d'ICV diu que l'autodeterminació no té preu i demana que es faci 'una cimera contra l'austeritat salvatge'

VilaWeb
ACN
01.12.2012 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Joan Herrera, ha reclamat aquest dissabte, en la seva intervenció al primer Consell Nacional després del 25-N, que l’esquerra catalana no es limiti a “esmenar” les polítiques econòmiques i socials de CiU sinó que aposti per “canviar”-les. En clara referència a ERC i al PSC, Herrera ha defensat que el dret a decidir “no té preu” i en cap cas “un preu de 4.000 milions d’euros”. Segons el líder dels ecosocialistes la nova retallada “degradarà drets de la gent, els serveis, l’economia” i portarà el país “cap a un espiral de desastre absolut

Herrera és conscient que “l’aritmètica no dóna” però exigeix la “responsabilitat” de l’esquerra catalana per intervenir i canviar la base de les polítiques de CiU, no només de “matisar-les” sinó “construir una alternativa”.

No es tracta, diu l’ecosocialista, de si ERC facilita l’investidura de Mas o de si el PSC aplana el camí als pressupostos, sinó que per Herrera cal establir una cimera de partits d’esquerra per “anar de bracet” amb els agents socials a Madrid i a Brussel·les per defensar que “no es pot acceptar” una nova onada d’ajustos xifrats en 4.000 milions d’euros perquè és “un suïcidi econòmic i aniquilar els drets socials”. 

Cal, doncs, “una cimera contra l’austeritat salvatge”, afirma Herrera, que reconeix també que amb els tretze diputats ICV-EUiA no ho podrà fer sola. Tampoc Oriol Junqueras “pot esmenar les polítiques de CiU sol”, ha etzibat. Per això, diu, cal crear un “marc de trobada” amb “tota la gent que entén que hi ha línies vermelles que no es poden tocar”.

“Oportunisme i ‘MasStyle’

Herrera ho ha plantejat durant el Consell Nacional dels ecosocialistes, una trobada que ha servit per fer balanç post 25-N. Iniciativa celebra l’augment de vots i de diputats i lloa haver fet “una aposta nacionalment forta i integradora, un punt de trobada entre federalistes i independentistes” i al mateix temps haver reclamat que “no hi ha dret nacional amb fractura social”.

Creuen per tot plegat que han aconseguit assolir els tres objectius que s’havien marcat com a coalició per encarar els comicis: centrar el debat en els “problemes quotidians”, millorar el resultat i fer retrocedir CiU. En aquest sentit, Herrera celebra que l’electorat “ha castigat l’oportunisme” i critica que Artur Mas no assumeixi “responsabilitats”.

Aquest divendres, en roda de premsa, Mas “tornava a situar la responsabilitat als altres; i on és la responsabilitat d’Artur Mas?”, ha preguntat. “Ell és qui convoca [les eleccions], qui rep la patacada i qui demana responsabilitat als altres, mai a ell. És el ‘MasStyle’, ha ironitzat el líder d’ICV.

Aquest dissabte els ecosocialistes estan reunits en Consell Nacional que ha de servir també per establir grup de treball per encarar el debat d’investidura o el pla del primer període de sessions. Herrera ha confirmat que la número 2 a la llista de Barcelona, Dolors Camats, continuarà com a portaveu del grup parlamentari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any