La segona vaga general de l’any fa un pols a l’austeritat

  • Sindicats, organitzacions socials i alguns partits europeus exigeixen un canvi en la política d'austeritat marcada per Brussel·les

VilaWeb
B.Z.
14.11.2012 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Confederació Europea de Sindicats (CES) ha convocat per avui una jornada de mobilitzacions contra la política d’austeritat que a casa nostra es tradueix en una jornada de vaga general convocada per tots els sindicats. Una vaga que arriba mig any després de la convocada el 29 de març passat contra la reforma laboral de Mariano Rajoy.

La convocatòria europea de vaga denuncia les mesures d’austeritat dels estats membre de la UE i el desmantellament del model social europeu, però no concreta que les protestes es tradueixin en vagues generals. Així, el document inclou l’opció de manifestacions, mítings o altres accions. Per això s’han decretat els serveis mínims pactats entre sindicats, patronals i administració pública.

La mobilització pretén transmetre que el moviment sindical europeu té alternatives als problemes econòmics, socials i polítics greus que viu Europa i que ‘posen en risc la pròpia existència de la UE’. La CES considera ‘urgent la rectificació de la política d’austeritat per una altra que col·loqui la promoció del creixement econòmic i de l’ocupació, així com la solució de la crisi del deute sobirà dels estats com a primeres prioritats’.

Per a què ha de servir aquesta vaga general?

Hem demanat als principals sindicats del país de què creuen que ha de servir aquesta vaga. Tots coincideixen que els efectes de la vaga general no seran immediats. Que l’endemà els responsables polítics no canviaran la política econòmica i social. Però també coincideixen a afirmar que es tracta d’un pas més per aconseguir-ho. Que és una carrera de fons i que la intenció és demostrar que hi ha un gruix de gent disconforme amb la política d’austeritat i disposada a fer-hi front.

CCOO: ‘Per donar la volta a les polítiques d’austeritat’

‘La vaga ha de servir per canviar les polítiques a Catalunya, Espanya i Europa’, diu Dolors Llobet, portaveu de CCOO Catalunya. Llobet posa èmfasi que es tracta de la primera vaga a nivell europeu i diu que és ‘una oportunitat per dir als poders polítics i econòmics que encapçalen les retallades que no estem disposats a aguantar-les’. ‘Això és una carrera de fons. Els resultats sempre es veuen, si no a la curta, a la llarga. És qüestió d’anar sumant forces i anar guanyant terreny, fins a canviar aquestes polítiques i donar-los la volta, convertint-les en polítiques a favor de les persones i no dels mercats’.

‘Quedar-se a casa no es canviarà res’, diu Llobet: ‘Si algú pensa que les polítiques que s’apliquen són injustes i li fan pagar els plats trencats d’un altre, quedar-se a casa resignat és donar la partida per perduda. Mai no ens podem donar per vençuts, els treballadors’. Per la portaveu de CCOO, és ‘la suma de molts petits gestos individuals’ el que fa canviar les coses, ‘i la història ho demostra’. I posa d’exemple els canvis que comencen a arribar a la llei hipotecàries després d’anys de lluita, recollint signatures, evitant desnonaments i demanant la dació en pagament. ‘Ens havien dit que era intocable: doncs de la mateixa manera que ara es pot tocar la llei hipotecària, també  s poden canviar les polítiques d’austeritat. Ens volen fer creure que no hi ha res a fer, però sí que s’hi pot fer’.

UGT: ‘Una fita en el camí per crear un espai social i polític alternatiu’

Miquel Àngel Escobar, secretari de comunicació i portaveu d’UGT Catalunya, diu: ‘Aquesta vaga serà una fita en un camí complexe, que tan de bo sigui el més curt possible; una fita per crear un espai alternatiu a l’onada de polítiques neoliberals que ens imposen a Europa’. Recorda que ‘és la primera vaga general emmarcada en una jornada de lluita europea d’un sol dia’, i defensa que ha de servir ‘per demostrar que el model que ens ha portat a les altes cotes de benestar i a l’etapa més llarga de pau, és un model basat en la redistribució de la riquesa i la protecció de drets fonamentals’. ‘Si això es posa en dubte i no som capaços d’imposar-nos, és quan vindran els problemes. Per això partim de la base que la vaga és el començament d’aquest nou espai sindical, social i polític d’alternativa a nivell europeu’.

‘Lluitar contra l’amenaça a un model de drets i benestar és lluitar contra les agències internacionals, de rating, contra el sistema financer, etc. Potser no ho aconseguirem demà passat, però si continuem aquest combat, estem segurs que al final guanyarem. I serà aleshores quan valorarem el camí d’aquestes lluites, acumulació de forces i conviccions de molta gent que s’haurà adonat que cal presentar batalla’, conclou Escobar.

Intersindical Valenciana: ‘Per obligar el govern espanyol a rectificar i convocar eleccions’

‘La vaga ha de servir per obligar el govern espanyol a rectificar la política social, laboral i econòmica’, diu Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana, que considera que l’executiu de Mariano Rajoy ‘no està legitimat’ per governar, tenint en compte que ‘es va presentar amb un programa que no incloïa les mesures que està aplicant’. Per això defensa que ‘cal continuar mobilitzant el carrer i obligar el govern espanyol a convocar eleccions’. En aquest sentit, avisa: ‘Si no se’n va, continuarem mobilitzant-nos i pressionant fins a obligar-lo, perquè està portant el país a una situació d’emergència, amb cada cop més empobriment i més desocupació’.

Recorda que es tracta d’unes mesures que afecten tot el sud d’Europa, i per això la convocatòria de vaga general s’ha estès a diversos estats europeus.  ‘El camí a seguir és la mobilització europea’, diu Maurí, que insisteix que ‘una vaga sempre serveix’.

STEI-I: ‘Per escenificar que hi ha una majoria social disconforme amb la política imperant’

Biel Caldentey, secretari general de STEI-I, diu que la vaga d’aquest 14 de novembre servirà ‘per escenificar que hi ha una majoria social disconforme amb la política imperant’. En aquest cas, ‘una política global econòmica que ens duu a una situació de desmantellament de l’estat de benestar, retallada de drets laborals i socials, degradació de serveis públics bàsics com la sanitat i l’educació; en definitiva, un retrocés històric’. Caldentey admet que la vaga ‘no tendrà uns efectes immediats, però sí un efecte polític que mostra el divorci entre una majoria social i unes minories polítiques’. Es tracta d’una vaga, diu, ‘que va més enllà d’allò estrictament laboral: és una vaga ciutadana, de consum, per reclamar un canvi polític als qui governen’. 

‘O sortim amb una resolució política o hi haurà una degradació de la democràcia’, considera Caldentey, que recorda que amb l’anterior vaga es va posar de manifest que la reforma laboral ‘només ha servit per acomiadar gent i, per tant, augmentar la desocupació; és a dir, per constatar que allò que dèiem el moviment sindical aleshores era cert’. ‘Com a mínim les vagues serveixen per a això, per denunciar la situació, i no fer-ne encara ens durà a una situació cada cop pitjor. La vaga és un instrument de consciència ciutadana, laboral i cívica’.

Intersindical-CSC: ‘Per avançar cap a un estat d’opinió majoritari contra les mesures del govern’

‘És una cursa de fons’, diu Toni Alarcón, secretari general de la federació de serveis de la Intersindical-CSC. ‘No confiem que l’endemà Brussel·les o Madrid canviïn de política, però interessa que la nostra societat avanci cap a un estat d’opinió majoritari en defensa dels drets socials i nacionals’. Alarcón retreu que els governs actuals ‘socialitzen el patiment i la pèrdua de garanties’ i que l’alt índex de desocupació està causant una fractura a nivell social. Per això defensa que el primer objectiu de la vaga és la mobilització de la gent. ‘No esperem tant que Madrid tiri endarrere polítiques neoliberals com que la gent surti al carrer, protesti, i es generi d’aquesta manera un estat d’opinió majoritari i manifestament contrari a les mesures del govern.

La gent, diu, ‘ha d’esdevenir subjecte de la vida política i ser conscient de la capacitat que tenim com a col·lectiu de decidir tant a nivell nacional com econòmic’.

CGT: ‘Per evidenciar que hi ha una disposició a actuar i canviar la situació’

Àngel Bosqued, secretari general de la CGT Catalunya, diu que la vaga de demà ha de servir per ‘mostrar com tot un seguit de gent pren possessió dient prou a les retallades econòmiques i socials; per evidenciar que hi ha una fractura i una disposició a actuar-hi en contra i canviar la situació’. Per la CGT, la finalitat no és lluitar contra unes mesures concretes sinó contra el sistema en la seva globalitat. ‘És a dir, no es tracta de guarir un dit ferit perquè és tot el cos, que ha caigut malalt: tenim un sistema malalt i és el que hem de canviar. És evident hem de recuperar el personal de les escoles, les inversions i els dret socials perduts, però sobretot allò que cal és el convenciment que això és un camí global on ens han ficat mica en mica i on, si no canviem tot el sistema, no haurem canviat res’.

Bosqued defensa que que cal aconseguir que la gent assumeixi la seva capacitat no tal sols d’aturar sinó de crear, ‘que torni a tenir la confiança que treballant col·lectivament  podrem canviar el model social’. En aquest sentit, ‘la vaga general serveix per visualitzar les lluites sobretot a nivell social, però serà quan la gent torni a tenir consciència que pot actuar quan tot començarà’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any