El Banc dels Aliments per dins

  • L'organització mou diàriament entre 10.000 i 25.000 quilos d'aliment

VilaWeb
VilaWeb
Júlia Talarn i Cristina Vilà
13.11.2012 - 12:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc dels Aliments fa 25 anys que es dedica a rescatar persones. El concepte “Banc dels aliments”  va ser inventat a Arizona (EUA) durant la dècada dels 60, però no va ser fins al cap de vint anys que el projecte va arribar a Europa, concretament a París. Tres anys desprès, el 1987, es va fundar el primer Banc d’Aliments de l’estat espanyol amb seu a Barcelona. 

Des de llavors, el nombre de Bancs ha anat en augment, i a Europa ja n’hi ha 240, agrupats a la Federació Europea de Bancs d’Aliments. A l’estat espanyol n’hi ha 52, un per cada província, i s’apleguen dins la Federació Espanyola. L’objectiu d’aquesta fundació benèfica privada sense ànim de lucre és lluitar contra la fam del quart món i, alhora, evitar que es destrueixin excedents alimentaris que encara es poden consumir.

El Banc d’Aliments manté la seva activitat durant tot l’any gràcies a diversos programes. El principal és el Pla d’Ajut de la Unió Europea que representa un 60% del total d’aliments que arriben al Banc. El 40% restant prové dels excedents de 300 empreses catalanes col·laboradores. La recuperació de minves dels mercats i supermercats, l’ajuda d’empreses no alimentàries o les campanyes a través de les escoles són un exemple d’alguns programes solidaris amb els que puntualment s’abasteix l’organització.

Si bé durant els dies que dura El Gran Recapte el magatzem del Banc és un autèntic formiguer, la seva activitat al llarg de l’any mai s’atura.Les furgonetes de les entitats que venen a buscar les seves partides es barrejen amb els camions carregats d’excedents. Voluntaris de les entitats i personal de logística traginen amb palets i toros, desfan caixes o precinten capses de galetes. Mentrestant, nens i nenes de les escoles que venen de visita admiren embadalits la gran quantitat de caixes de menjar apilades unes sobre les altres. I és que cada dia passen pel Banc entre 10.000 i 25.000 quilos d’aliments, el magatzem mai està buit però mai està ple dels mateixos productes. Un continu moviment que beneficia a més de 100.000 persones.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any