[VÍDEO] Carod, Maragall i Romeva, disposats a ser alternativa a CiU

  • Presenten junts la proposta d'una reformulació d'una esquerra, 'perquè tingui molt a dir en el procés de construcció d'una Catalunya-estat'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.11.2012 - 14:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cal anar a votar partits d’esquerra, però l’esquerra catalana en general s’ha de reformular. Com? No n’han donat gaires detalls, però sí que tenen clar que aquesta idea, passat el 25 novembre, ha d’acabar tenint una traducció electoral. Aquest és el missatge que l’ex-president d’Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira, l’ex-conseller i ex-dirigent del PSC, Ernest Maragall, i l’eurodiputat d’Iniciativa, Raül Romeva, han exposat junts avui en societat, acompanyats per Josep Ramoneda, al Col·legi de Periodistes.

El Col·legi de Periodistes s’ha omplert per escoltar què proposaven tots ells. Un dels assistents ha expressat una certa inquietud perquè la suma de voluntats de Romeva, Carod i Maragall, i l’aportació de Ramoneda, no acabés ‘en un laboratori o un observatori’, sinó que fos un nou projecte amb cara i ulls i amb projecció política. ‘No es tracta d’una suma de sigles’, han dit tant Romeva com Maragall i Carod, però sí que ha de ser una proposta que tingui una traducció electoral. ‘No fem proves pilot, intentem posar en marxa un procés. Com ho farem? No sumant sigles. Es fa a anant a buscar els ciutadans. Ara acabem de començar’, ha dit Maragall, que ha remarcat la necessitat ‘que hi siguem tots’.

Però avui a la sala d’actes no hi eren tots; faltava el PSC. Sí que hi havia, en canvi, representants d’ERC, com Marta Rovira, i d’ICV, com Joan Herrera i Jaume Bosch.

‘L’alternança ara és imprescindible’, ha dit Carod-Rovira, que ha està convençut que després del 25-N ‘caldrà un retrobament’ de les esquerres catalanes. ‘Cal una esquerra nacional forta, amb vocació de govern, per participar en la construcció del nou estat’, ha dit. ‘M’agradaria que després del 25-N fos l’hora de la generositat, el patriotisme i la visió de futur’, ha reblat.

Aquest és un escenari per a després de les eleccions del 25 de novembre. Però tots tres polítics han convingut que era important anar a votar el 25-N. ‘Hem d’anar a votar, no deixem en mans de la dreta el procés constituent. Ara no es podrà plasmar en una victòria electoral, però cal deixar un missatge clar’, ha dit Ernest Maragall, que vol ‘ avançar perquè més endavant fructifiqui la llavor de l’esquerra catalana’.

Romeva veu el 25-N com una primera etapa en el camí per evitar que CiU es perpetuï en el govern de la Generalitat. ‘Passi el que passi després, dependrà molt de tot això’, ha dit.

La llavor del nou projecte

Tots els ponents de la taula rodona, que portava per títol Esquerra i País, coincideixen en la importància de votar en aquestes eleccions del 25 de novembre, per a generar la llavor d’una alternativa catalana d’esquerres que pugui tenir molt a dir ‘en el procés de construcció d’una Catalunya-estat’. Alerten del perill que Convergència i Unió ‘s’apropïi del fet nacional’ i per això creuen que cal una nova esquerra en la qual hi puguin confluir partits i sensibilitats diverses per a ‘discutir el lideratge polític a la dreta’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any