El New York Times vincula les denúncies de racisme i l’unionisme d’Albiol

  • El diari publica avui un reportatge sobre el paper de la immigració en el debat sobre la independència de Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.10.2012 - 09:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat sobre la independència de Catalunya es continua plantejant sense estridències als diaris de referència internacional. Avui el New York Times publica aquest reportatge sobre el paper de la immigració en el procés català, remarcant el paper que ha tingut en el creixement econòmic de Catalunya. I parla de la política sobre immigració del batlle de Badalona, Xavier Garcia Albiol, destacant alhora la seva posició unionista i les denúncies per incitació a l’odi racista que ha rebut.

‘Els immigrants han ajudat Catalunya a distingir-se d’Espanya’ és el titular del reportatge del New York Times, que el Col·lectiu Emma ha recollit al seu bloc. ‘Mentre Catalunya es prepara per les eleccions del 25 de novembre, que podrien esdevenir un referèndum no oficial d’independència, un milió i mig de residents, d’una població de set milions i mig, no podran votar perquè no tenen la ciutadania espanyola’, diu el diari.

Destaca que si bé han tingut un paper petit en el debat sobre la independència, ‘la contribució dels immigrants en l’economia catalana ha reforçat les demandes d’alguns polítics perquè la regió ocupi un lloc en la Unió Europea separadament d’Espanya’. I afegeix: ‘Una Catalunya independent tindria una economia més gran que no una dotzena d’estat de la UE’.

El cas de Badalona

El diari parla del cas de Badalona. ‘L’any passat, Badalona va elegir el batlle, Xavier Garcia Albiol, d’una línia dura conservadora’, diu el diari, que recorda què deia un informe recent sobre els drets humans del departament d’estat dels EUA. Aquest informe destacava que Albiol havia sortit elegit en part per ‘la seva polèmica visió, vinculant els immigrants romanesos i d’altres països amb el crim i prometent una posició més dura contra la immigració il·legal’.

El NYTimes diu que Albiol és un dels pocs batlles del PP a Catalunya. I destaca: ‘En sintonia amb els seus col·legues conservadors, Garcia Albiol s’oposa a la separació, i ha llançat una ombra sobre els immigrants de Badalona, fins al punt que ha estat demandat amb acusacions d’incitació a l’odi contra la població gitana.’

Albiol, en declaracions al diari nord-americà, diu que ‘una petita part dels immigrants vénen aquí amb la intenció de delinquir i de robar i de fer la vida impossible a tots els seus veïns. Per a aquesta minoria, l’única solució possible és pressió policíaca, una acció judicial eficient i si és possible expulsar-los als seus països’.

El diari recull també les declaracions d’un badaloní d’origen marroquí, Abdelkrim Latifi I Boussalem, que col·labora amb l’associació AMICS de Badalona i critica la posició d’Albiol. Prefereix no posicionar-se sobre la independència de Catalunya.

En canvi, sí que s’hi pronuncia un portaveu de la comunitat sikh de Catalunya. ‘Gagandeep Singh Khalsa parla un bon castellà però que prefereix parlar en català. Em sento en harmonia amb la gent d’aquí. Perquè nosaltres hem estat encarant els mateixos problemes amb l’Índia al Punjab’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any