El Sandy a Nova York: inundacions i 14 morts

  • Ha obligat a suspendre tot el transport públic de la ciutat, a tancar aeroports i escoles i a evacuar prop de 400.000 ciutadans

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.10.2012 - 08:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pas de l’huracà Sandy a la costa est dels Estats Units ha causat una quinzena de morts, segons l’últim balanç de víctimes que ha fet la CNN, i molts carrers inundats a Nova York. En total, la quantitat de víctimes mortals que ha causat és de gairebé vuitanta, la majoria de les quals a Haití. També hi ha hagut víctimes mortals a Cuba, a Jamaica i a les Bahames.

A Nova York, el Sandy ha tocat terra de matinada, ambun vent sostingut de 130 quilòmetres per hora. El riu Hudson ha sortit d mare i ha inundat molts carrers i també estacions de metro. La causa de la majoria de morts als EUA ha estat la caiguda d’arbres arrencats pel vent. A Carolina del Nord, on s’ha enfonsat l’històric vaixell britànic HMS Bounty amb setze persones a bord. El capità ha perdut la vida, un mariner ha desaparegut i els altres catorze han pogut ser rescatats.
 
Els tres aeroports de Nova York han hagut de tancar, el JFK, el de Newark i el de la Guardia, i s’han hagut de suspendre milers de vols.

Nova York era ahir una ciutat fantasma. Les autoritats de la ciutat van ordenar diumenge l’evacuació de 375.000 habitants de les àrees de més a prop de mar per l’arribada de l’huracà Sandy.

Tots els serveis de transport públic s’han suspès i el batlle ha demanat a tots els novaiorquesos que no siguin evacuats que no surtin de casa. L’huracà pot ser la major tempesta que ha afectat mai els Estats Units quan entri a terra aquesta nit, amb vents forts i inundacions molt perilloses a la costa est dels Estats Units, perquè coincideix amb una bossa d’aire fred. Ho explica en aquest vídeoel batlle de Nova York, Michael Bloomberg. Alguns experts i mitjans nord-americans ja han batejat el fenomen com ‘la tempesta perfecta’ o ‘Frankeenstorm’, fent un joc de paraules entre ‘Frankenstein’ i ‘storm’ (tesmpesta).

Es creu que el Sandy podria tenir un ‘impacte brutal’ en ciutats com Boston, Washington, Baltimore i Filadèlfia, a més de Nova York, segons informa Reuters. Aquest huracà ja ha causat cinquanta morts al Carib i es cacula que serà actiu fins dimecres, pel cap baix.

El pas del Sandy pel Carib ha deixat una seixantena de morts, la majoria dels quals a Haití, on han perdut la vida mig centenar de persones. El segon país més afectat per l’huracà és Cuba, on hi ha hagut onze morts.



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any