Le Monde acusa els mitjans espanyols d’amagar l’èxit de la diada

  • En contrast amb mitjans internacionals, que van destacar la importància de la gran mobilització

VilaWeb
Redacció
12.09.2012 - 18:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari francès Le Monde obre avui a la tarda l’edició digital amb un article on acusa els mitjans espanyols d’ocultar l’èxit de la diada. En contrast amb mitjans internacionals com la BBC i al-Jazeera, que van destacar la important mobilització dels independentistes catalans d’ahir, Le Monde subratlla que en la premsa espanyola la cobertura de la manifestació on per primera vegada un milió i mig de persones reclamaven la independència ‘sembla menys evident’.

‘Denigrar la manifestació’

‘La premsa conservadora, tradicionalment federalista, ha denigrat sense sorpresa la manifestació, mentre que els mitjans catalans, pro independentistes, han ofert una cobertura màxima de la diada’, explica d’una manera una mica particular l’articulista, Marthe Rubio. Es fixa especialment en el cas ‘sorprenent’ de la televisió pública espanyola, TVE, ‘amb els telenotícies més vistos del país’: ‘En les informacions difoses a les nou del vespre, la presentadora va esmentar la manifestació en cinquena posició. El reportatge, emès després de l’aniversari dels atemptats del World Trade Center o la visita de Mariano Rajoy a Finlàndia, no va aparèixer fins el minut vint del telenotícies’, s’estranya Rubio.

‘Mobilització quasi amagada’

L’article també es fixa en el peculiar tractament dels ‘diaris conservadors’ La Razón i Abc, on ‘la mobilització és quasi amagada’ i només se’n parla per atacar-la: ‘El nacionalisme català, amb una part del socialisme, ha fet a Barcelona una demostració de força sobiranista per la diada, que evidencia que la política de crispació, de topada i de victimització del govern català obté els seus fruits’, destaca Rubio de l’editorial d’Abc.

Le Monde també repassa els diaris d’Andalusia, definida com ‘una regió tradicionalment hostil a la comunitat autònoma catalana’: ‘Entrant a les webs de Diario de Sevilla i Diario de Andalucía, hom pot pensar que no hi va haver cap manifestació independentista.’

El repàs a la cobertura de la diada es tanca amb esments a El País i El Mundo, que la periodista situa a mig camí entre la resta de mitjans espanyols i els catalans, abocats al tractament de la multitudinària manifestació i el creixent independentisme.

La més compartida

Sense deixar Le Monde, cal esmentar també que la notícia que va publicar ahir al vespre informant de la mobilització de la diada –i que avui ha actualitzat amb la declaració del president Artur Mas– continua essent la més compartida, a molta distància, de l’edició digital d’aquest prestigiós diari francès.


Informació relacionada:

Ampli ressò de l’independentisme a la premsa internacional

Com s’ho mira Espanya?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any