El sobiranisme tornarà a governar al Quebec

  • El Partit Quebequès ha guanyat les eleccions, tombant els liberals · Els autonomistes queden lluny del que esperaven

VilaWeb
Redacció
05.09.2012 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els resultats de les eleccions quebequeses confirmen allò que ja apuntaven els sondatges: hi haurà un govern sobiranista en minoria. El Partit Quebequès ha obtingut 54 dels escons de l’Assemblea Nacional (la majoria absoluta és de 62 escons). El segon lloc ha anat a mans del Partit Liberal, actualment en el poder i partidari de mantenir Quebec dins el Canadà, amb 50 escons. Els quebequesa han participat en aquestes eleccions per decidir els cent vint-i-cinc diputats de l’Assemblea Nacional.

Avenir Quebec, una formació federalista desencantada del projecte independentista ha obtingut uns resultats molt més baixos dels que apuntaven les enquestes, amb 19 diputats. La sopresa és l’ascens al parlament de l’esquerra radical independentista de la mà de Quebec Solidari, que ha aconseguit dos escons a Montréal -en tenia un només.

Els liberals, que governaven al Quebec des de feia nou anys, han estat esquitxats per escàndols de corrupció i amb una contestació estudiantil sense precedents per l’augment de les matrícules universitàries, es van veure obligats a avançar les eleccions quinze mesos.

El sobiranista PQ, vencedor dels comicis, ha parlat de celebrar un nou referèndum d’independència com els que va organitzar el 1980 i 1995, i en què el no es va imposar per la mínima. Amb tot,  el PQ necessitaria el suport d’un dels altres dos partits majoritaris. Els liberals s’hi oposen, mentre que la coalició nacionalista Avenir Québec, en la seva primera campanya, aposta per concentrar-se en l’economia i aparcar la idea d’un referèndum durant deu anys. A banda de la tornada al poder del PQ (va governar de 1976 a 1985 i de 1994 a 2003), el Quebec tindrà per primera vegada a la història una primera ministra: la candidata del partit, Pauline Marois.

Marois ha estat víctima d’un atemptat mentre feia el discurs de celebració de la victòria electoral. N’ha sortit il·lesa, però hi ha hagut un mort i un ferit greu. Vegeu-ne més informació ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any