Neix el Col·lectiu Independentista d’Unió

  • L'encapçala el batlle de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, i ha decidit anar a la manifestació per reivindicar la independència

VilaWeb
Redacció
01.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i un grup dels qui van impulsar la seva candidatura a presidir Unió Democràtica de Catalunya al darrer congrés del partit s’han reunit a migdia a Cassà de la Selva per fundar un corrent crític anomenat Col·lectiu Independentista d’Unió, amb l’aval dels històrics dirigents Antoni Castellà i Manel Cardeña.

El Col·lectiu Independentista d’Unió neix amb quatre-cents simpatitzants i vol ser un corrent de pressió per buscar la independència de Catalunya a parir de la recuperació dels orígens d’Unió. Amb un pensament ‘humanista, de recerca de justícia social, europeista i ecologista’, els seus membres treballaran des d’ara en uns nous estatuts que portaran al congrés extraordinari d’UDC, d’aquí a dos anys.

Josep Maria Vila d’Abadal explica a VilaWeb que el corrent crític i de pressió parteix de la candidatura alternativa que va presentar a l’últim congrés d’Unió: ‘Dèiem que calia més democràcia interna al partit, una renovació dels estatuts i l’aplicació de la subsidiarietat interna per donar més poder i força a les locals i comarcals.’ ‘També demanàvem aplicar la limitació de mandats als estatuts, clarament, per a evitar situacions com l’actual, amb alguns mandats excessivament llargs’, afegeix el batlle de Vic.

El nou corrent vol recuperar el pensament nacionalista del partit des del seu origen i treballar per a la consecució de l’estat propi per a Catalunya: ‘És el que segur farien els nostres fundadors i els resistents del partit durant el franquisme. Volem lluitar per aconseguir la independència i l’estat propi, responent a la ideologia original del nostre partit.’

Un altre aspecte important del Col·lectiu Independentista d’Unió, subratlla Vila d’Abadal, és aplicar el pensament humanista i de justícia social ‘en totes les polítiques del partit i a fora, globalitzar aquests principis socials a Catalunya i a tot el món’.

Finalment, afirma, el corrent es marca l’objectiu d’introduir polítiques ecològiques i de respecte a l’ecologia a Unió, ‘com a política transversal’.

Vila d’Abadal explica que la voluntat del grup formalment constituït és fer pressió perquè el partit faci un camí intern cap a tots aquests eixos teòrics. 

En la reunió de presentació i constitució oficial d’avui a Cassà de la Selva, els integrants del Col·lectiu Independentista d’Unió han decidit assistir a la manifestació de l’Onze de Setembre organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana a Barcelona, sota el lema i la pancarta unitària. En canvi, la direcció d’Unió va decidir dijous anar a la manifestació, sense Josep Antoni Duran i Lleida (que el dia 11 té sessió al congrés espanyol), i en favor del pacte fiscal, no la independència.

Vila d’Abadal va exposar ahir en una entrevista a Rac1 que Duran i Lleida hauria d’anar a la manifestació de l’Onze de Setembre ‘perquè és d’UDC i no del PP’. ‘UDC és un partit catalanista, no pot dir que no. Si és d’aquest partit ha d’anar-hi’, va argumentar el dirigent d’aquest nou corrent intern. ‘El que li demano és que vingui a la manifestació, que sigui amb el poble de Catalunya, que és on ha de ser. A Madrid, ja hi haurà temps d’anar-hi per dir que ens segreguem i que som un estat nou.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any