Què pot passar ara amb Julian Assange?

  • Una llei britànica permet revocar l'estatus de missió diplomàtica d'una ambaixada, però això obriria un precedent molt perillós

VilaWeb
Redacció
16.08.2012 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dominic Casciani, periodista de la BBC, ha elaborat una llista de preguntes i respostes sobre l’atzucac legal que s’obre ara amb la concessió de l’asil polític del govern equatorià a Julian Assange. Parteix del fet que l’Equador ha atorgat al fundador de Wikileaks, refugiat a l’ambaixada d’aquest país a Londres des de mitjan juny, l’estatus d’asilat polític, però la petició d’extradició de Suècia a la Gran Bretanya té a veure amb suposats delictes sexuals. Afegeix, a més, que la policia britànica té ordre de detenir Assange perquè va trencar les estrictes condicions de llibertat provisional de què gaudia, quan va perdre l’última apel·lació a l’extradició i va entrar a l’ambaixada equatoriana.

Quant a la situació que s’obre ara, comenta que la policia, com passa a tot arreu, no pot entrar en una ambaixada sense permís de l’ambaixador. Però recorda que el parlament britànic va aprovar una llei el 1987, després de la crisi de l’ambaixada líbia de tres anys abans, que permetria de revocar, si calgués, l’estatus de missió diplomàtica d’una ambaixada situada a la Gran Bretanya. Amb tot, les conseqüències polítiques d’una mesura com aquesta poden ésser molt perilloses, perquè obriria un precedent a tot el món.

Amb l’asil concedit, Assange pot sortir de l’ambaixada? A aquesta pregunta, Casciani respon que els policies que custodien l’ambaixada tenen ordres de detenir-lo si en surt. En cas que abandonés l’edifici amb cotxe, la policia pot aturar-lo, però no escorcollar-lo. Si arribés amb cotxe a un aeroport, la policia el podria detenir quan baixés del vehicle per pujar a l’avió.

L’Equador també podria provar de donar una mena d’estatus diplomàtic a Assange perquè gaudeixi d’immunitat i pugui abandonar el país, però la Gran Bretanya ha detingut els últims anys alguns diplomàtics.

I al final, Casciani rebla: ‘Alguns peticionaris d’asil s’han passat molt de temps en ambaixades. El període més llarg que se sap és el del cardenal Jozesf Mindszenty, que es va passar quinze anys a l’Ambaixada dels EUA a Budapest després de la invasió soviètica de 1956 a Hongria.’

Notícies relacionades:

L’Equador concedeix asil diplomàtic a Julian Assange

Editorial de Vicent Partal: Assange no és Pinochet i Gran Bretanya té un gran problema

Entrevista de Julian Assange a Rafael Correa

El president equatorià diu que no exposarà Assange a la pena de mort

Qui és Julian Assange?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any